Torsdag 16 Sep
Stockholm

Nu rullar medborgarbussen

1 av 2
2 av 2

På söndag är det dags, då rullar Stockholms Nya Medborgarbusslinje, SNMBL. Sara Murillo Cortes: "Det känns helt fantastiskt."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Medverkande artister

På torgmötet, som börjar 13.00 på Södermalmstorg så kommer ett antal artister och debattörer medverka. Det här är några av dem:

Debattörer: Sakine Madone (bloggare, kolumnist i Expressen och redaktionschef på Newsmill) Damon Rasti (bloggare och grundare av tjuvlyssnat.se) Samira Ariadad (chefredaktör på tidskriften Brand) och Greger Henriksson (trafikforskare på KTH).

Artister: Apollo de Azizi, Penga´Per, Micke Reuter (Sailer Karlsson, känd från uppträdanden med Peter Walbeck) och Bandet Masquer.

STOCKHOLM. Knappt en månad har gått sedan Nyheter24 skrev om Sara Murillo Cortes som tillsammans med några vänner tog initiativet till att starta Stockholms Nya Medborgarbusslinje, SNMBL. Nu efter 8 340 Facebook-likes blir busslinjen verklighet.

- Det känns fantastiskt, jätteroligt, säger Cortes till Nyheter24.

Två busslinjer

På söndag kommer omkring 30 personer att vara med och jobba aktivt samtidigt som bussarna rullar. Två linjer är klara, "stora och lilla 08:an." SL är medvetna om aktionen och har inget emot att SNMBL stannar vid deras busshållsplatser, så länge de inte stör.

– Vi vill ju inte vara i vägen för SL och bidra till problem. Kommer vi samtidigt som en SL-buss till en hållplats så får vi köra åt sidan, säger Cortes.

Många är frustrerade

– Jag trodde absolut inte att det skulle kunna bli så stort. Från början gjorde jag ju det för min egen skull. Nu är vi jättemånga som känner samma frustration, säger Sara Murillo Cortes.

Hon menar att stödet varit enormt. Folk har bidragit med att fixa ljudutrustning, banderoller, bussar, hemsida och marknadsföring. Alla har jobbat ideellt.

Hoppas kunna påverka politikerna

Målet med aktionen är att påverka politikerna och få dem att sluta höja biljettpriserna inom kollektivtrafiken.

– Vi har större visioner än politikerna som får betalt. Jag hoppas att det leder till att dom sänker priserna, att vi alla gemensamt ska vara med och betala för en bättre kollektivtrafik. Större delar av skatten borde gå till kollektivtrafiken, säger Cortes och fortsätter:

– Som det är nu har varken naturen eller människorna råd.

Manifestation och torgmöte

Förutom busslinjerna så kommer man 13.00 att hålla en manifestation och ett torgmöte på Södermalmstorg. Bussarna kommer rulla mellan 10.00 och 16.00.

Kommentera
Kopiera länk
Dela