1 av 4
- Foto: Bertil Ericson/Scanpix
2 av 4
- Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
3 av 4
- Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
4 av 4
- Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Sverigedemokraterna - ett år efter valsuccén

"Man gör den antirasistiska kampen en otjänst om man tror det handlar om att vara otrevlig och ohövlig mot människor."


Största skillnaden ett år senare

Den absolut största förändringen i riksdagsvardagen rör inte hur övriga partiers ledamöter behandlar Sverigedemokraterna utan hur mycket det senaste tillskottet i riksdagen har lärt sig sedan de valdes in.

Erik Myrin svarar:

"Det handlar om att vi lärt oss det politiska arbetet och etablerat ett riksdagskansli och kommit in på ett helt annat sätt. Vi har haft ett uppbyggnadsår. Förra året blev vi direkt inkastade i motionsperioden och budgetdebatten."

- Det känns kul, vi är där vi hör hemma med Sverigedemokraterna, så det är klart det är jättekul att vara här.

Orden kommer från Kent Ekeroth, SD:s omstridde och hårdföre internationelle talesperson, när han intervjuas av SVT:s dokumentärteam första dagen på nya jobbet i riksdagen.

För ett år sedan valdes Sverigedemokraterna för första gången någonsin in i riksdagen. Med 5,7 procent av rösterna blev Jimmie Åkesson och hans kollegor plötsligt lika stora som Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

I samband med riksdagens öppnande förra året, SD:s själva entré, tågade partiledaren Jimmie Åkesson och de andra representanterna ut ur Storkyrkan sedan biskopen Eva Brunne uttryckt sin sympati med de demonstrationer mot främlingsfientlighet som ägt rum efter valet. Och när de väl kom till riksdagen var bemötandet också minst sagt svalt.

- De har en massa vedervärdiga egenskaper som gör att jag inte vill prata med dem, jag vill inte umgås med dem, sa Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Carl B Hamilton då om sina nya arbetskamrater.

Från Vänsterpartiet kom liknande uttalanden.

- Flera känner ett ganska stort obehag på det personliga planet, sa Vänsterpartiets Jens Holm då, angående att dela lokaler med Sverigedemokraternas företrädare.

Ett år senare skrev Jimmie Åkesson en debattartikel i SvD där han protesterade mot att en imam fick delta i gudstjänsten i Storkyrkan – men denna gång valde han trots allt att sitta kvar hela gudstjänsten. Och retoriken har på vissa sätt blivit aningen mindre hårdför också i riksdagen.

En granskning som DN gjorde i juli i år visade att partiet pratat allt mindre om invandring när de varit uppe i talarstolen ju längre de suttit i riksdagen.

"Under första halvan av riksdagsåret (oktober till februari) fick 49 procent av alla tal träffar på bland annat invandring. Under andra halvan av riksdagsåret (mars till juni) ger samma mätning 34 procent.” konstaterar DN.

Enligt Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin beror förskjutningen dock snarare på att partiet blivit skickliga på fler områden.

- Innan vi kom till riksdagen var det vår starka profilfråga och det område där vi hade mest kunskap. Nu har vi politiska sekreterare, sitter i alla utskotten och har tillgång till Riksdagens Utredningstjänst. Det är naturligt att det blir en breddning då, säger han till Nyheter24.

Efter en veckas jobb i riksdagen åkte partiledningen på vad de kallade teambuildingaktiviteter och vad massmedia definierade som krismöte. Detta efter att den första veckan, förutom kontroversen i Storkyrkan, bjudit på flera tuffa dagar. Bland annat beklagade sig Jimmie Åkesson över att flera riksdagsledamoter, bland annat Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly, vägrat hälsa i riksdagskorridorerna. Ohly vägrade också vara i samma rum som Åkesson på valnatten, när de anlände till SVT:s studio. Riksdagsledamoten Erik Almqvist sa dock då till Expressen att de flesta trots allt var trevliga.

- Jag tycker vi har fått ett ganska bra bemötande, från alla partier. Sen har vissa ledamöter inte velat skaka hand eller titta på oss. Men det har varit ett undantag, sa han då.

Bilden är densamma i dag.

- Det är bra bemötande från de man träffar. Avståndstaganden då var dels medieutspel men jag tror också det kan ha att göra med att man inte hade koll på vilka vi var. Med tiden har man insett att vi är vanliga människor, säger Erik Myrin till Nyheter24.

Finns det något partis företrädare som utmärker sig i attityderna mot er?

- Inte vad det gäller riksdagen. I kommunerna kan man se att socialdemokraterna varit mest rabiata.

Vänsterpartiets Jens Holm säger i dag att han tycker att ledamöternas närvaro i sig kanske inte lett till det personliga obehag han befarade för ett år sedan.

- På det personliga planet har jag inte märkt någon olägenhet i riksdagen. Jag sitter bredvid en sverigedemokrat i kammaren och jag sitter bredvid en sverigedemokrat i miljöutskottet och det är korrekta personer och man får respektera varandra som människor, säger han till Nyheter24.

Han poängterar också vikten av att skilja på sak och person.

- Jag tycker att man gör den antirasistiska kampen en otjänst om man tror det handlar om att vara otrevlig och ohövlig mot människor som inte gjort dig något ont på det personliga planet, utan det viktiga är att hela tiden trycka på deras politik. Det är det jag tycker ett antirasistiskt parti ska trycka på hela tiden, det är politiken det är fel på. Om det bara handlade om att mobba ut 20 ledamöter skulle det vara rätt enkelt för de övriga partierna.

 

I januari i år gör Jimmie Åkesson sin hittills kanske mest kritiserade intervju i BBC:s Hardtalk, och han har bitvis svårt att svara på journalisterns frågor:

Se också här, där SVT:s dokumentärfilmare följt SD:s första 100 dagar i riksdagen:

/
/
Val
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre vinst men Postnord tappar volymer

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.