1 av 3
- Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Emanuel Karlsten utnämnde i somras sig själv som en del av twittereliten.
2 av 3
Emanuel Karlsten utnämnde i somras sig själv som en del av twittereliten. - Foto: Josefin Casteryd
Hur mycket påverkar twittrandet världen - egentligen?
3 av 3
Hur mycket påverkar twittrandet världen - egentligen?

"Twitter är för ytligt för medborgarjournalistik"

Publicerades: 20 Sep 2011, 07:50, Uppdaterades: 29 Jun 2017, 10:48

NYHETER24 REPORTAGE DEL1. Vad är twittereliten? Vilken makt har de? Överskattar de sin betydelse?


"Människor ligger bakom revolutioner - inte twitter"

"Den svenska Twittereliten kallar de sig själva. De "retweetar" till sina svenska "followers" från kontoret i Stockholm som sedan hjälper den där 20-årige revolutionären utanför Tripoli. De skapar folkopinion heter det. Medborgarjournalistik sa någon annan. Den så kallade "twittereliten" hyllar varandras "tweets" och sprider sanningen om hur saker och ting egentligen står till. De diskuterar världsproblem. De "avslöjar" fel."

Ehsan Fadakar är chefredaktör på Nyheter24.

Läs hela blogginlägget här.

Karlsten, Ljungkvist och Ronge

Emanuel Karlsten är journalisten som även föreläser om sociala medier.

Magnus Ljungkvist är medborgarjournalisten vars avslöjande fick Maria Borelius att avgå som handelsminister. Numera är Ljungkvist vd för makthavare.se och pr-konsult.

Paul Ronge är medietränare, rådgivare och krishanterare med förflutet på bland annat Aftonbladet, Expressen och Rapport.

Via iPhones styrs Sverige, ofta i affekt, av en supersmart och extremt otålig medieelit som kan fria eller fälla politiker, privatpersoner, varumärken och företag blixtsnabbt om de trampar det minsta snett. Kanske en bild få egentligen har men de stora och spridda diskussionerna om huruvida det finns en twitterelit och vilka som i så fall utgör den har ibland tagit sig oerhörda proportioner.

Nyheter24 bestämde sig för att trots allt ställa frågan – vilket inflytande har egentligen den här lilla klicken? Och hur stort är det jämfört med vad de nya makthavarna på twitter själva tror? Enligt Emanuel Karlsten, som är skribent, konsult och självutnämnd twitterelit är twitter ett ”fantastiskt redskap” för såväl journalister som andra makthavare. Och enligt honom kan det som de inflytelserika väljer att twittra om få brett genomslag.

- Det är ett maktcentrum - den som har en stor följarskara får stort genomslag i mediesammanhang, på gott och ont. Pseudohändelser på Twitter kan hamna på Rapport och Aktuellt, säger han till Nyheter24.

Magnus Ljungkvist är pr-konsult och vd för Makthavare.se. I sammanhanget är han kanske mest känd för att ha skrivit ett blogginlägg som avsatte handelsminister Maria Borelius (M) bara en vecka efter att hon tillträdde. Han menar att mycket av bloggosfärens glädje flyttat till twitter men att det knappast går att kalla det som händer på twitter för medborgarjournalistik.

- Jag tror det är svårt att bedriva kvalificerad medborgarjournalistik på 140 tecken, jag tycker vi ska ha lite högre krav än så. Det är omöjligt att på 140 tecken skilja tyckande från fakta, det är inte så jävla lätt, säger Ljungkvist.

SVÅRARE KOMMA ÅT MINISTERN PÅ TWITTER

Fallet Borelius är möjligen symptomatiskt. Ljungkvists bloggavslöjande ledde omedelbart till att Maria Borelius och Fredrik Reinfeldt (M) konfronterades medan den intensiva kritik om riktats mot utrikesminsiter Carl Bildt (M) på twitter knappt märkts av alls utanför de sociala medierna.

Karlsten tror dock att han går att komma åt eftersom han är aktiv på twitter själv.

- När Bildt ändå är så aktiv på sociala medier så ger det ju större möjligheter för andra att påverka honom, säger han till Nyheter24.

Han menar att antalet inlägg på twitter är helt avgörande om man ska påverka utrikesministern.

- Jag hoppas att allmänheten ska uppröras mer och lägga ut en "bombmatta" för Bildt.

Magnus Ljungkvist menar dock att mediet är för begränsat för att i sig kunna få en minister att börja svettas.

- Ska man göra om den grejen jag gjorde måste man nog ha både twitter och en blogg.  Twitter är lite för snabbt, lite för ytligt och lite för lätt att avfärda. Det blir ju twitterbävningar lite då och då men det blir ju aldrig något djup i dem, säger han till Nyheter24.

TWITTERELITEN - SAMMA GAMLA INTERNETMAKTHAVARE?

Magnus Ljungkvist menar att "twittereliten" formades under en kortare period fram tills i början på 2008 och att det är svårt för vanligt folk att nu slå sig in i den exklusiva klubben fullt ut.

- Det finns några som etablerat en position som kanske hade en mindre tydlig position innan men mest är det ju den vanliga snackeliten som äger twitter. De var först i bloggarna också, de kommer alltid vara det och de flyttar först till nästa välfungerande blomma när den kommer sen.

Även Emanuel Karlsten medger att den så kallade twittereliten ibland kan utgöras av en mindre grupp makthavare som mest skriver till varandra och på så vis haussar ett ämne.

- Det kan bli en ekokammare på så sätt att journalister tillsammans bygger upp relevansen, säger han och fortsätter:

- Twitteranvändarna är inte representativa, till exempel är det få med invandrarbakgrund. Men det är något som kännetecknar journalistkåren i stort.

/
/
Relaterat
Senaste nytt

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

Färre självmord vid järnvägen

Antalet självmord och självmordsförsök inom järnvägen minskade från 90 till 71 under 2022 jämfört med året innan, enligt siffror från myndigheten Trafikanalys.

Kraftig brand i flerfamiljshus i Sundsvall

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus norr om Sundsvall på fredagskvällen.

Polisen i Sandviken rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i buskage", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Åtalet försvårar Trumps presidentchanser

3 timmar sedan
Åtalet mot Donald Trump riskerar att få stora negativa konsekvenser för hans fortsatta presidentvalskampanj. Det bedömer Jan Hallenberg, professor emeritus vid Utrikespolitiska institutet. Det här gör det betydligt mindre sannolikt för Trump att bli president igen, säger han.

Larm om skottlossning söder om Stockholm – en person skadad

3 timmar sedan
Polisen har fått in samtal om en skottlossning i Jordbro i Haninge kommun. Vittnen uppger till polisen att det finns en skadad person på platsen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.