Sexlekar och snygghetsparad - nollningsvardag på Lidingö

Nollningsmardrömmen på Gångsätra gymnasium.


Pennalism

Är när äldre elever systematiskt förtrycker nya elever. Det är vanligast vid högre utbildningar, men förekommer även på gymnasiet.

Uttrycket blev extra uppmärksammat i samband med filmen "Ondskan" som baseras på Jan Guillous roman. Där är bestraffningarna i nivå med ren tortyr.

STOCKHOLM / LIDINGÖ. Sexlekar och snygghetsparader har blivit vardag för nya elever på Gångsätra gymnaium på Lidingö. Det handlar såklart om nollning.

Tjejerna betygsätts

Elever vittnar om sexistisk mobbning, där killarna i trean betygsätter tjejerna i ettan under så kallade "snygghetsparader". Dessa parader sker öppet i korridorerna.

Föräldrar rasar

Föräldrarna till de utsatta eleverna menar att det är vidrigt och kränkande, skriver Metro. Om man är impopulär eller ful så blir man mobbad. De som väljer att inte dyka upp på nollningsfesterna blir utfrysta, eller i värsta fall straffade. Pennalismen är tradition.

Skolan ska vidta åtgärder

Nyheter24 har försökt nå skolans rektor Christer Yllner, men utan resultat. I ett pressmeddelande på skolans hemsida skriver han att man "vidtagit åtgärder" och att man ska kontakta föräldrarna. Man ska i samband med skolans elevråd planera vilka åtgärder som kommer tas och dessutom se över rutinerna. På vilket sätt eller exakt hur man ska bekämpa problematiken framgår inte.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!