Nöjesguidens chefredaktör Margret Atladottir har tröttnat på polisen slappa syn på hoten.
1 av 2
Nöjesguidens chefredaktör Margret Atladottir har tröttnat på polisen slappa syn på hoten. - Foto: Johannes Helje
Isabella "Blondinbella" Löwengrip har blivit hotad flera gånger.
2 av 2
Isabella "Blondinbella" Löwengrip har blivit hotad flera gånger. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Efter dödshoten: "Jobbigt att säga till mamma att polisen inte bryr sig"

Trots dödshot hörde polisen inte av sig.


Sexbrevet

Förutom Margret Atladottir och Jenny Alversjö fick även Blondinbella ta emot brevet. Så här såg det ut.

"Ett sexuellt samlag är på sin plats mellan oss två utan kondom bara så du vet ! Dina vackra bröst till meloner ska bli så skönt att få suga på samt slickningen av din håriga och fina slida. Gör du inte som jag säger blir det garanterad kroppsstyckning och då kommer jag steka brösten dina i smör å vad gott i sådana fall. Står helt och hållet bakom detta brev och är inte ett dugg rädd för rättsväsendet. Har nämligen talets gåva långt ut i fingerspetsarna"

Här kan du läsa mer om den nya lagen på polisens hemsida.

STOCKHOLM. Nöjesguidens chefredaktör Margret Atladottir, 26, är en av flera unga kvinnor som i somras fick det uppmärksammade hotbrevet skickat till sin privata hemadress.

Trots de grova hoten tog hon från början inte det hela på riktigt allvar men valde efter lite övertalning från vänner och familj att anmäla händelsen till polis.

De lovade i sin tur att skicka en kopia på anmälan inom fem dagar. Men någon kopia kom aldrig och från polisens sida har det varit tyst sedan dess.

– Det är jobbigt att säga till mamma att polisen inte bryr sig, säger Margret Atladottir, till Nyheter24.

"Hatar polisen"

Polisens dåliga och ointresserade attityd gjorde henne så upprörd att hon i ett inlägg på twitter skrev att hon hatade polisen.

– Det de hade kunnat göra som hade varit smart om det vill visa att det tar det här på allvar är att ta i med hårdhandskarna. Speciellt när flera har blivit drabbade. Men de vet väl inte vilka vi är. Det kanske tycker att vi är några "random brudar som bloggar" och som kan sluta med det.

När polisen har uttalat sig tidigare i ärendet har de uppmanat bloggarna att "ta sig en rejäl funderare innan de exponerar sig som de gör på internet". Ett uttalande som Atladottir inte ger mycket för.

– Jag tycker det är svinlöjligt. Att exponera mig ingår i mitt yrke. Jag är med på tv och syns på bild i tidningar. Det är mitt jobb.

Polisen har en misstänkt

TV4-journalisten Jenny Alversjö var en av de som också fick hotbrev skickat till sig. Hennes kontakt med polisen har dock varit bättre och i teveprogrammet "Efter tio" berättade hon att polisen har en misstänkt för brottet. Något som alltså Margret Atladottir inte hade en aning om.

– Om de har en person som de misstänker så vill jag veta det och gärna få en uppföljning, säger hon och fortsätter:

– Det här är en händelse som bara är ett symptom på hur hela samhället ser ut. Man tar inte mäns våld mot kvinnor på allvar, säger Atladottir till Nyheter24.

GPS-utrustning motverkar stalkers

Från och med den 1 oktober kommer en ny lag och en ny teknik som ska hjälpa polisen i deras arbete.

Inka Wennerberg är handläggare för brottsofferfrågor på rikspolistyrelsen och expert på området. Hon är den person som varit med i införandet av det nya brottet och den nya tekniken. Istället för att se till varje enskild händelse var för sig, så får polisen en samlad bild att jobba efter. Straffsatsen höjs och det innebär att man kan bli dömd till max fyra års fängelse.

Man ändrar även namn på besöksförbud som från den 1 oktober i stället kommer att heta kontaktförbud. En viktig förändring som sker i den lagen är att man ska kunna använda elektronisk övervakning för de som notoriskt bryter mot kontaktförbudet.

– Det blir en fotboja och tillhörande GPS-utrustning. Man har ett antal fredade zoner kring offrets hem och arbetsplats som åklagare fattar beslut om. När en person sedan kommer in i den fredade zon kommer det ett larm till polisen.

Polisen kommer dock inte ha rätten att följa de här personerna utanför zonerna. Men i och med den tekniska utrustningen kommer polisen även lätt kunna använda alla överträdelser som teknisk bevisning.

– Vi tror att målgruppen är ytterst begränsad och i dagsläget räknar vi med att det här bara kanske kommer beröra en handfull personer. Men självfallet kommer det här utvärderas också, säger Inka Wennerberg, till Nyheter24.

/
Hot
/
Lag
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.