Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
803
reaktioner idag

Nedladdare hotas med utpressningsbrev

Australien och USA har redan börjat med utpressningsbrev mot nedladdare, och fler länder är på gång. Piratpartiets Rick Falkvinge är kritisk: "Det handlar om legaliserad utpressning."

Anna Troberg: "Man tjänar pengar på att skrämma folk till att betala."

Nu har Australien följt USA:s och Danmarks initiativ med att införa utpressningsbrev mot fildelare.

Rick Falkvinge: "Det handlar om legaliserad utpressning."

Böterna kommer bokstavligt talat som ett brev på posten.

– Utpressningsbreven kommer på posten med krav på tiotusentals kronor, ibland så mycket som hundratusentals kronor. Beskedet lyder att om man betalar inom tio dagar så avskrivs summan till hälften, annars går de till domstol, säger Rickard Falkvinge, Piratpartiets politiska evangelist till Nyheter24.

Amerikanska ambassaden pressar Sverige

Tillvägagångssättet kan snart bli verklighet också i Sverige.

– Vi vet att amerikanska ambassaden ligger på hårt i Sverige om att införa utpressningsbrev här med, säger Falkvinge.

Han menar att politikerna är naiva när de säger att konsekvenserna av breven inte skulle bli lika stora i Sverge som i andra länder. Och han får medhåll av sin efterträdare i Piratpartiets topp.

– Om politikerna inte säger stopp, så är det inte alls omöjligt att vi får se en liknande utveckling i Sverige. Företagen som ägnar sig åt sådan här är multinationella och verkar även i Sverige, säger Anna Troberg, Piratpartiets partiledare till Nyheter24.

Barnfamiljer vs branschorganisationer

Australien har infört dem och både Spanien och Nya Zeeland är på god väg att införa samma typ av bötesbrev. Brev som av många endast anses stödja företagens monopol på att sprida kultur.

– Det handlar om att skrämma människor för att kunna bevaka de gamla monopolen, säger Falkvinge och fortsätter:

– Det är en hel industri som går till angrepp mot vanliga barnfamiljer, begreppet att man står "lika inför lagen" är ett hån i de här sammanhangen. Det är aboslut inga jämställda parter.

Anna Troberg tycker att det är förskräckligt.

– Jag hoppas verkligen att vi slipper se den typen av affärsverksamhet i Sverige. Det är nämligen just det det är, affärsverksamhet. Man har upptäckt att det går att tjäna pengar på att skrämma folk att betala, säger hon.

Många betalar av rädsla

Privatpersoner som får hem brev med böteskrav betalar i många fall trots att de inte är bevisat skyldiga. Flertalet vill inte riskera att hamna i rätten och godtar därför "erbjudandet" om att betala hälften av summan inom tio dagar, för att slippa rättsliga påföljder.

Falkvinge tar upp fallet med den 15-åriga fildelningspojken som friades i rätten efter att ha anmälts av sin rektor för fildelning.

– Tankesmedjan Netopia tyckte att det skulle ha skett privat istället för att han skulle ställas inför rätta. Trots att han blev frikänd i domstol så har de klagat i efterhand, även fast de suttit där med facit i hand, säger Rickard Falkvinge.

Han menar att det motsätter sig allt som har med ett rättssäkert samhälle att göra. Att det istället handlar om legaliserad utpressning.

– Det är en vansinnigt bisarr situation, säger han till Nyheter24.

Mer:

Jakten på fildelare igång