Stockholm

Breiviks dopningscocktail - en vanlig kombination på gymmen

Anders Behring Breivik sprängde först en bomb i centrala Oslo och sedan sköt han ihjäl 68 människor på Utøya.
1 av 3
Anders Behring Breivik sprängde först en bomb i centrala Oslo och sedan sköt han ihjäl 68 människor på Utøya. Foto: Thomas Winje Øijord / AP /SCANPIX
På måndagen fick journalister besöka Utøya för första gången sedan tragedin.
2 av 3
På måndagen fick journalister besöka Utøya för första gången sedan tragedin. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
I sitt manifest beskriver Breivik sin dopingcocktail, bland annat bestående av Winstrol och Efedrin.
3 av 3
I sitt manifest beskriver Breivik sin dopingcocktail, bland annat bestående av Winstrol och Efedrin. Foto: STOCKHOLMSPOLISEN

REPORTAGESERIE OM DOPNINGENS SVERIGE - DEL 3. Den norske terroristen och massmördaren tog samma preparat som dagligen används av människor som dopar sig. Vilken roll spelade steroiderna?


Läs mer
Nyheter24 granskar dopning

Det senaste året har flera stora razzior genomförts mot ett antal gym i bland annat Stockholm. Samtidigt fortsätter dopningen att vara en del av vardagen på de helt normala motionsgymmen i våra städer.

Nyheter24 tittar närmare på dopningen och hur preparat som kan förändra hela en människas liv används öppet i träningen.

Del 1: Jonas greps i dopningsrazzian - berättar allt

Del 2: Polisen till gymmen: "Ni kan vänta er fler razzior"

STOCKHOLM. När händelserna i Norge i somras skakade Norden gick det att läsa om hur Anders Behring Breivik ätit bland annat anabola steroider innan han genomförde sina dåd, både för att orka bära vapen och för att bli mer aggressiv.

Men vilka ämnen var det? Vad gör de med kroppen och psyket? Kan de till och med varit en av orsakerna till att han kunde genomföra sina handlingar?

Vid en närmare anblick visar det sig att mannen som låg bakom 73 människors död i juli åt samma preparat som tas dagligen bakom stängda toalettdörrar på svenska gym.

Enligt Breiviks berättelse om förberedelserna i sitt manifest åt han Winstrol, ett av de vanligaste anabolapreparaten. Han kombinerade detta med Efedrin, som brukar användas som fettförbrännande.

– Det är en vanlig kombination. Efedrin brukar kallas "amfetamin light" av missbrukare och får en att sova mindre men orka att träna mer, säger Nina Gårevik, sjuksköterska och doktorand på Dopingjouren, till Nyheter24.

Missbrukare tipsar varandra på Flashback

Terroristen tog också preparatet Arimedex för att kompensera en av bieffekterna med anabola steroioder - bröstförstoring. Detta tipsas det flitigt om, framför allt på nätet.

– På Flashbacks dopningsforum, som är ett av de mest besökta, sitter gamla missbrukare och ger tips till nya. Där brukar Arimedex vara ett sånt ämne som de mer erfarna råder andra att ta för att förhindra att man får kvinnliga bröstkörtlar, säger Gårevik.

Det som missbrukarna är ute efter är enligt henne givetvis den muskelbyggande effekten och att man känner sig "oövervinnerlig och stark". Men användandet leder snart till depression.

– Och då menar jag inte att man känner sig lite hängig på jobbet utan väldigt djupa och tunga depressioner som man får leva med hela livet, säger Gårevik

"Man blir känslolös, det såg vi inte minst i Norge"

De psykiska effekterna är också de väl utforskade även om det är svårt att dra några generella slutsatser. Men en sak går att känna igen hos de flesta - aggressivitet.

– Framför allt blir man mer lättretad och svarar aggressivt om man exempelvis blir provocerad, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet.

Han talar om hur anabola steroider åstadkommer en snedställning i hjärnan vad gäller områden som beroende och belöning (förutom redan nämnda aggressivitet).

Men hans forskning har också visat att preparaten leder till att man blir känslokall och på så sätt kan genomföra handlingar man annars inte skulle kunna göra. Han tar själv upp Anders Behring Breiviks dåd som exempel.

– Man blir känslolös, det såg vi inte minst nu i somras med det som hände i Norge, säger Nyberg.

Senaste nytt

Civilanställd gjorde slagningar på bekanta

Publicerades: 1 timme sedan

Spotify glänste på Wall Street

Publicerades: 1 timme sedan

Hundsmugglartrio döms till fängelse

Publicerades: 2 timmar sedan

Skottlossning mot bostad i Arboga

Publicerades: 2 timmar sedan

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om narkotikabrott

Publicerades: 3 timmar sedan

Officiellt från Ukraina: EU-toppmöte i Kiev

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.