Stockholm

Polisen varnar gymmen: "Vänta er fler razzior"

Polisen slog senast till mot 17 anläggningar i Söderort.
1 av 2
Polisen slog senast till mot 17 anläggningar i Söderort. Foto: SCANPIX
De som dopar sig skryter numera öppet med fuskandet. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2
De som dopar sig skryter numera öppet med fuskandet. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

REPORTAGESERIE OM DOPNINGENS SVERIGE - DEL 2. De dopade döljer inte längre vad de håller på med. Och på vissa gym har de inte stängt av någon sedan 80-talet, trots att kunderna helt öppet skryter om vilka preparat de har tagit.


Läs mer
Nyheter24 granskar dopning

Det senaste året har flera stora razzior genomförts mot ett antal gym i bland annat Stockholm. Samtidigt fortsätter dopningen att vara en del av vardagen på de helt normala motionsgymmen i våra städer.

Nyheter24 tittar närmare på dopningen och hur preparat som kan förändra hela en människas liv används öppet i träningen.

Del 1: Jonas greps i dopningsrazzian - berättar allt

Del 2: Polisen till gymmen: "Ni kan vänta er fler razzior"

STOCKHOLM. Det pratas numera helt öppet om det men det är ingen som vill lyssna. Runt om på huvudstadens populäraste gym hörs snacket oblygt om hur man "kurar", det vill säga använder dopning, för att fuska till sig större och hårdare muskler.

För de som är vana gymbesökare är det uppenbart att dopningen finns på de flesta anläggningarna och att det är ett växande problem.

Pratar man med polisen ger det samma version. Ett exempel på det är Söderortspolisens senaste razzia i slutet på september där de beslagtog mängder av preparat, 150 000 i kronor i sedlar och illegala skjutvapen. Och just tillslagen mot gymmen är enligt polisen en ny arbetsmetod som kommer bli allt vanligare.

– Det kommer fler tillslag. Det är min absoluta uppfattning, säger Lennart Karlsson på Citypolisens spanningsrotel, till Nyheter24.

Men när Nyheter24 pratar med personerna bakom stadens populäraste gym träder en annan bild fram. Nämner man ordet dopning blir stämningen stel och vikten av att säga rätt saker plötsligt väldigt närvarande.

World Class i Sundbyberg vill ägaren - Soran Sallar - poängtera att de tar fullkomligt avstånd från allt som har med dopning att göra.

Har ni haft något fall där någon åkt fast för dopning på ert gym?

– Det hände någonting under 80-talet, men det är innan min tid. Och ägaren innan mig tog också fullkomligt avstånd från det, säger ägaren Soran Sallar, till Nyheter24.

Utåt sätt ger gymmen som Nyheter24 har varit i kontakt med en samstämmig bild: "Vi tar avstånd från dopning och stänger av personen om vi kommer på någon".

Men trots den hårda dopningspolicyn, där gymmen stoltserar med att de aktivit arbetar mot problemet, utbildar personal och hävdar att de är bra på att informera sina kunder, så vill de inte gå ut med hur många som de verkligen stänger av. När vi frågar om de har hört någon tala öppet om dopning på deras gym verkar de heller inte dela verklighetens bild.

– Jag vet inget om att någon pratat öppet om dopning på våra anläggningar, det är inget som kommit fram till mig, säger Tobias Rollne rehabchef, som har hand om dopningfrågor på SATS.

Citypolisen genomförde i början på våren en razzia mot flera gym i stan, berättar Lennart Karlsson. I och med Söderortspolisen lyckade insats i slutet på september kan gymmen i stan räkna med att polisen kommer att komma på besök.

Brukar gymmen komma till er med tips om att de misstänker dopning på deras anläggningar?

– Det varierar från fall till fall. Det förekommer båda delar att gym eller representanter hör av sig, men självklart finns det omvända där gymen väljer att inte kontakta polis. Så jag kan inte säga att det ena är regel och det andra är undantag, säger Lennart Karlsson, till Nyheter24.

Lennart Karlsson hävdar också att han samtidigt förstår att gymmen inte vill ta upp och prata om dopning offentligt. Speciellt inte de gym som ingår i den kretsen som aktivit inte hör av sig till polisen.

På både World Class och SATS har de en tydlig policy om att det tar avstånd från dopning och stänger av de medlemmar som ertappas. När Nyheter24 frågar SATS rehabchef - Tobias Rollne - om vi får veta hur många de har stängt av så får vi ett bestämt nej.

– Det är inte vanligt, men det har förekommit fall där vi fått stänga av medlemmar på grund av brott mot vår dopningspolicy, säger Tobias Rollne till Nyheter24.

På World Class i Nacka verkar det dock vara lite mer oklart hur personalen ska hantera dopningfrågorna.

– Om vi hör det så kan vi ju informera om att det är dåligt med dopning, det skulle vi nog göra, säger en anställd och fortsätter:

– Det kan nog hända att vi stänger av folk då, säger han till Nyheter24.

Samtidigt säljs och används preparat för stora pengar - och med allvarliga konsekvenser - av dagligen av ett stort antal personer. Nyheter24:s artikelserie fortsätter på onsdagen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.