Syriska säkerhetstjänsten räds inte att öppna eld mot demonstranter.
1 av 2
Syriska säkerhetstjänsten räds inte att öppna eld mot demonstranter. - Foto: Hussein Malla / SCANPIX
Anti-Assad demonstranter i  Ebdil provinsen. På handen har kvinnan skrivit "Försvinn" som en hälsning till Syriens president, Bashar al-Assad.
2 av 2
Anti-Assad demonstranter i Ebdil provinsen. På handen har kvinnan skrivit "Försvinn" som en hälsning till Syriens president, Bashar al-Assad. - Foto: HO / SCANPIX

Underrättelsetjänst hotar exilsyrier i Sverige

Amnesty International släppte på måndagen en rapport om hur den  syriska underrättelsetjänsten systematiskt letar upp och försöker tysta exilsyrier som demonstrerar mot Assad-regimen, i Europa och Nord- och Sydamerika.


Enligt den senaste rapporten från Amnesty trakasseras exilsyrier runt om i världen, bland annat i Sverige. Det är den syriska underrättelsetjänsten – Mukhabaraat – som söker upp och hotar regimkritiker som demonstrerar utomlands. Via landets ambassader runt om i Europa och Nord- och Sydamerika samlar Mukhabaraat uppgifter om exilsyrier för att sedan söka upp och hota dessa.

Yasir al-Sayed Issas familj flydde till Sverige från Syrien för 30 år sedan. Familjen har sedan ett ag tillbaka blivit dödshotade via telefon och Internet. Hotelserna tog fart efter det att Yasir och hans bror publicerat videofilmer på Facebook som de tagit emot från demonstranter inne i Syrien. Enligt Yasir kommer hoten från personer som jobbar för de syriska myndigheterna.

Statliga TV-kanaler i Syrien har gått ut med bilder på Yasir bror, Fida och fadern, Tarif där de pekas ut som förrädare. Samtidigt uppmanas allmänheten lämna ut information om Yasir’s famil. Hittills har nio av fadern släktingar arresterats, varav sex av dessa hålls fångna på okänd plats. Enligt Tarif, som pratat med två av de som släppts, förhördes de under tortyr för att lämna ut information om hans familj i Sverige. Att Mukhabaraat hotar familjemedlemmar till exilsyrier som bor kvar i landet för att komma åt exilsyrier är, enligt Amnesty utbredd. I många fall torteras släktingar för att antingen gå emot eller lämna ut information om sina släktingar i exil.

Det framgår av Amnestys rapport att anställda på Syriens ambassader i Europa och Nord- och Sydamerika fotograferar och dokumenterar uppgifter om demonstranter, som oftast samlas utanför landets ambassader för att visa sitt missnöje med Assad-regimen.

Yasirs familj är en av flera som trakasserats. En representant för SÄPO säger till Amnesty International att man har uppgifter om flera fall av trakasserier mot syrier som idag lever i Sverige. SÄPO ska ha tagit kontakt med berörda familjer.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.