VIDEO: Väktarna kan stängas av efter våldsamt ingripande mot barn

- 05/10/2011, 12:03 -
Här griper väktarna den unga pojken.

Här griper väktarna den unga pojken.

NYHETER24 AVSLÖJAR. Ordningsvakterna kan stängas av efter våldsamt ingripande mot barn.

STOCKHOLM. Två ordningsvakter anställda av Nordisk bevakningstjänst kan stängas av efter deras mycket brutala ingripande mot en minderårig pojke vid tunnelbanestationen Slussen.

När Nyheter24 visar klippet för SL blir de förvånade.

– Det här var inte roligt att se. Det kommer att åtgärdas omgående och jag kommer att stänga av dem direkt under utredningen, säger Jeanette Hegedus, trygghetsansvarig på SL, till Nyheter24 och fortsätter:

– Man ser klart och tydligt att han är minderårig och vakten är så pass stor att det är märkligt att han ska behöva ha handfängsel,

Efter att Nyheter24 uppmärksammade Jeanette Hegedus på ett videoklipp som visar de två ordningsvakternas våldsamma handling tog hon alltså först beslut om att de skulle stängas av.

Men strax därpå ringer Jeanette Hegedus tillbaka och berättar att händelsen visat sig vara från i somras och det hela redan då ledde till en polisutredning. Anmälan handlade om tjänstefel - men polisen valde, trots det våldsamma ingripandet, alltså att lägga ner utredningen. Detta även fast de sett klipp från ingripandet, berättar Jeanette Hegedus.

Trots att polisen valde att inte gå vidare väljer hon ändå, efter att Nyheter24 uppmärksammat henne på händelsen, att nu ta upp fallet igen.

– Vi har självklart en egen värdering av det här. Det var min kollega som jobbade med det här i somras men jag kommer att titta på det här igen.

På videon kan man se hur de två ordningsvakterna handfänglsar den enligt videon 12-årige pojken och sedan sätter sig på honom. Efter en stund drar de upp sina batonger och börjar vifta och slå.

– Som mamma och SL-representant så ser de inte bra ut, säger Jeanette Hegedus.

När en minderårig person grips ska vakterna enligt lag skyndsamt tillkalla polisen till platsen så att de kan ta över. Om det har gjorts vid det här tillfället är dock fortfarande oklart.

– Det som jag reagerar på är framdragningen av batongen. Är hotet verkligen så stort? säger Jeanette Hegedus, till Nyheter24.

Vad känner du efter du har sett videon?

– Jag ska inte döma dem ännu men det ser inte bra ut.

Kan vakterna stängas av ändå även om polisutredningen är nedlagd?

– Absolut. Den ena studerar just nu och den andra är åter i tjänst på måndag. Så vi har några dagar på oss nu att ta beslut om det här, säger hon till Nyheter24.

Här brottar vakterna ner den minderårige pojken