För många hemlösa står ett eget boende högst upp på önskelistan.
För många hemlösa står ett eget boende högst upp på önskelistan. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

30 av 3 000 hemlösa slipper kylan i vinter

Projektet "Bostad Först" utökas med 15 lägenheter. Nu får några till av Stockholms hemlösa chansen till ett eget boende.


Krav för att slippa hamna på gatan igen

"Bostad Först" är ett samarbete mellan Stockholms stads socialtjänst, Svenska Bostäder, Stockholms Stadsmission, och Lunds universitet.

Deltagarna i satsningen måste uppfylla ett flertal krav för att få bo kvar i lägenheten:

- Hyran ska betalas i tid.

- Grannarna (som inte vet om att lägenheten ingår i projektet "Bostad Först") får inte bli störda.

- De får inte dra på sig några nya skulder.

- En gång i veckan måste de träffa sin stödperson.

Anne MacKey på Stockholms Stadsmission menar att träffen med stödpersonen är viktig och att projektet har lett till positiva framsteg:

– Det är flera som har gått in i substitutionsbehandlingar, med metadon och liknande. Flera har minskat sitt missbruk, säger hon till Nyheter24.

STOCKHOLM. Det börjar bli kallt. Mannen som sover på kartongbädden vid Östermalms tunnelbanestation har fått sällskap. Tätt intill varandra vaknar tre män upp lagom tills affärsfolket börjar arbetsdagen.

Bostad Först

Den hemlöse mannen och hans två kompisar är inte ensamma om att sakna bostad. Det finns omkring 3 000 hemlösa människor bara i Stockholm. Men åtminstone 30 av dem slipper kylan i vinter. Genom projektet "Bostad Först" erbjuds hemlösa lägenhet först - innan de tar itu med eventuellt missbruk.

– För det flesta hemlösa står ett boende högst upp på listan. Hur ska man annars kunna komma vidare i sin livssituation utan att ha en fast punkt? säger Anne MacKayStockholms Stadsmission till Nyheter24.

Projektet är ett samarbete mellan Stockholms stads socialtjänst, Svenska Bostäder, Stockholms Stadsmission, och Lunds universitet. Det syftar till att först ge den hemlöse tak över huvudet för att denne därefter ska kunna ta itu med sina problem.

– Ett aktivt missbruk är inte ett hinder i sig för att få en bostad. Det handlar i första hand om att hitta former för ett kvarboende, säger MacKay.

Av de första 15 hyresgästerna bor 13 kvar

Projektet startade förra året, med inspiration från den amerikanska modellen "Housing First."

– På det hela har det gått väldigt bra. Det handlar om 15 lägenheter och 15 hyresgäster. Den första flyttade in i mitten av augusti förra året, säger Fredrik Juhnell på Svenska Bostäder, till Nyheter24.

13 av hyresgästerna bor fortfarande kvar.

– Det är två av dem som inte längre bor kvar, det har inte fungerat så som det ska, säger Juhnell.

Hyresgästerna måste uppfylla samma krav som alla andra, som att inte störa grannar och betala hyran i tid.

– Det har förekommit en del klagomål, men det är inte annat att vänta, det finns ju en orsak till att de inte bott i en lägenhet på länge, säger Fredrik Juhnell till Nyheter24.

Från 15 till 30 lägenheter

Efter att projektet visat sig fungera så har Socialnämnden nu beslutat att fördubbla antalet lägenheter. Vilket tas emot med öppna armar av både Svenska Bostäder och Stockholms Stadsmission.

– Utifrån vad hyresgästerna bekräftar så blir det definitivt en värdigare tillvaro att ha en egen bostad. Det är en bekräftelse på att man har ett värde genom att ha en bas att utgå ifrån, säger Anne MacKay och fortsätter:

– Det är dessutom en lösning som kostar mindre för samhället, så det ger flera positiva effekter.

Långsam utveckling

30 färre hemlösa är bra, men fortfarande långt i från tillräckligt. Många kommer att få genomlida kylan och mörkret på gatan även i år.

På Svenska Bostäder så gör man som Socialnämnden beslutar, men kan inte själva påverka antalet lägenheter.

– Det ska bli spännande att se hur projektet utvecklas, säger Anne MacKey på Stadsmissionen och menar att det än så länge endast är ett försöksprojekt.

Förhoppningsvis fortsätter antalet lägenheter att öka. Kanske kommer även männen vid tunnelbaneuppgången någon gång att få sätta sitt namn på en ytterdörr.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!