Johan Wirfält, en av initiativtagarna, pratar med Nyheter24 medan han står fastkedjad utanför häktet.
1 av 3
Johan Wirfält, en av initiativtagarna, pratar med Nyheter24 medan han står fastkedjad utanför häktet. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
I helgen samlades journalister och andra för att demonstrera mot att inte tillräckligt görs för de fängslade svenska journalisterna. Nu kedjar ett trettiotal kollegor fast sig vid Kronobergshäktet.
2 av 3
I helgen samlades journalister och andra för att demonstrera mot att inte tillräckligt görs för de fängslade svenska journalisterna. Nu kedjar ett trettiotal kollegor fast sig vid Kronobergshäktet. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Utrikesminister Carl Bildt har fått ta emot den kraftigaste kritiken.
3 av 3
Utrikesminister Carl Bildt har fått ta emot den kraftigaste kritiken. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Nu kedjar de fast sig för sina kollegor

På måndagen inleder flera tongivande journalister en manifestation till stöd för sina fängslade kollegor.


Har suttit fängslad i tio år

Det mest kända fallet där en svensk journalist fängslats utomlands är Dawit Isaak som nu suttit i fängelse i Eritrea i mer än tio år.

"Dawit Isaak är en journalist och svensk medborgare som sitter fängslad i Eritrea. Hans brott? Dawit Isaak skrev och publicerade artiklar om behovet av demokrati och frihet i Eritrea i tidningen Setit.

Den 23 september 2001 greps han och fängslades i samband med att den eritreanska regeringen lät stänga landets oberoende tidningar", skrev chefredaktörerna för de fem största svenska tidningarna 2009.

Mer information om fallet finns på freedawit.com.

STOCKHOLM. Flera tongivande journalister anser att den svenska regeringen, i synnerhet utrikesdepartementet samt minister Carl Bildt, inte gjort tillräckligt för att fängslade svenska journalister utomlands ska släppas fria.

Därför kedjar de fast sig vid Kronobergshäktet i Stockholm på måndagen, men frågan är om det kan få UD att arbeta hårdare med att få hem svenskarna?

– Detta ska väl jämföras med alla typer av demonstrationer egentligen. Men man kan jämföra med fallet Dawit Isaak. Han sitter visserligen fängslad fortfarande men hans situation var en fråga som kom upp på agendan tack vare att bland annat journalister lyft upp det, säger Johan Wirfält, en av initiativtagarna, till Nyheter24.

"Det är oacceptabelt att det inte görs mer"

Wirfält tar upp ett exempel där den amerikanske New York Times-korrespondenten Jeffrey Gettleman greps och hölls fängslad i en vecka 2007. Wirfält menar att det uppenbarligen går att få journalister att släppas även i Etiopien.

– Vi gör det här med kravet att UD ska agera hårdare. Det är en markering mot att det är oacceptabelt att det inte görs mer för att få svenska journalister friade, säger han.

Turas om att sitta fängslade utanför häktet

Martin Schibbye och Johan Persson fängslades i Etiopien där de befann sig för att granska oljeföretaget Lundin Oils affärer med regimen. I Eritrea har Dawit Isaak suttit i fängelse i tio år.

Kollegor som Åsa Linderborg (kulturchef på Aftonbladet), Karin Olsson (kulturchef på Expressen) och dokumentärfilmaren Erik Gandini deltar därför i aktionen tillsammans med en knappt trettiotal andra. De kommer turas om att stå i handfängsel utanför Kronobergshäktet under dagtid fram till att rättegångsförhandlingarna mot Schibbye och Persson inleds den 17 oktober.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.