Stockholm

Nu kedjar de fast sig för sina kollegor

Johan Wirfält, en av initiativtagarna, pratar med Nyheter24 medan han står fastkedjad utanför häktet.
1 av 3
Johan Wirfält, en av initiativtagarna, pratar med Nyheter24 medan han står fastkedjad utanför häktet. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
I helgen samlades journalister och andra för att demonstrera mot att inte tillräckligt görs för de fängslade svenska journalisterna. Nu kedjar ett trettiotal kollegor fast sig vid Kronobergshäktet.
2 av 3
I helgen samlades journalister och andra för att demonstrera mot att inte tillräckligt görs för de fängslade svenska journalisterna. Nu kedjar ett trettiotal kollegor fast sig vid Kronobergshäktet. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Utrikesminister Carl Bildt har fått ta emot den kraftigaste kritiken.
3 av 3
Utrikesminister Carl Bildt har fått ta emot den kraftigaste kritiken. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

På måndagen inleder flera tongivande journalister en manifestation till stöd för sina fängslade kollegor.


Läs mer
Har suttit fängslad i tio år

Det mest kända fallet där en svensk journalist fängslats utomlands är Dawit Isaak som nu suttit i fängelse i Eritrea i mer än tio år.

"Dawit Isaak är en journalist och svensk medborgare som sitter fängslad i Eritrea. Hans brott? Dawit Isaak skrev och publicerade artiklar om behovet av demokrati och frihet i Eritrea i tidningen Setit.

Den 23 september 2001 greps han och fängslades i samband med att den eritreanska regeringen lät stänga landets oberoende tidningar", skrev chefredaktörerna för de fem största svenska tidningarna 2009.

Mer information om fallet finns på freedawit.com.

STOCKHOLM. Flera tongivande journalister anser att den svenska regeringen, i synnerhet utrikesdepartementet samt minister Carl Bildt, inte gjort tillräckligt för att fängslade svenska journalister utomlands ska släppas fria.

Därför kedjar de fast sig vid Kronobergshäktet i Stockholm på måndagen, men frågan är om det kan få UD att arbeta hårdare med att få hem svenskarna?

– Detta ska väl jämföras med alla typer av demonstrationer egentligen. Men man kan jämföra med fallet Dawit Isaak. Han sitter visserligen fängslad fortfarande men hans situation var en fråga som kom upp på agendan tack vare att bland annat journalister lyft upp det, säger Johan Wirfält, en av initiativtagarna, till Nyheter24.

"Det är oacceptabelt att det inte görs mer"

Wirfält tar upp ett exempel där den amerikanske New York Times-korrespondenten Jeffrey Gettleman greps och hölls fängslad i en vecka 2007. Wirfält menar att det uppenbarligen går att få journalister att släppas även i Etiopien.

– Vi gör det här med kravet att UD ska agera hårdare. Det är en markering mot att det är oacceptabelt att det inte görs mer för att få svenska journalister friade, säger han.

Turas om att sitta fängslade utanför häktet

Martin Schibbye och Johan Persson fängslades i Etiopien där de befann sig för att granska oljeföretaget Lundin Oils affärer med regimen. I Eritrea har Dawit Isaak suttit i fängelse i tio år.

Kollegor som Åsa Linderborg (kulturchef på Aftonbladet), Karin Olsson (kulturchef på Expressen) och dokumentärfilmaren Erik Gandini deltar därför i aktionen tillsammans med en knappt trettiotal andra. De kommer turas om att stå i handfängsel utanför Kronobergshäktet under dagtid fram till att rättegångsförhandlingarna mot Schibbye och Persson inleds den 17 oktober.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.