Torsdag 5 Aug
Stockholm

Grova bestraffningar på friskola

Skogstibble friskola har anmälts till Skolverket för att ha utfärdat flertalet bestraffningar mot elever som inte varit med på gymnastiken.
Skogstibble friskola har anmälts till Skolverket för att ha utfärdat flertalet bestraffningar mot elever som inte varit med på gymnastiken. Foto: Faksimil TV4

På Skogstibble skola utanför Uppsala bör man vara med på gymnastiken. Annars kan man utsättas för bestraffningar. Det vittnar nu elever om som anmält skolan till Skolinspektionen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Blev utan lunch

Anmälan till Skolinspektionen tar bland annat upp ett fall där det framkommer att eleverna bestraffats med att bli utan skjuts om de vägrat delta på gymnastiken.

"Vid Skogstibble skola fanns det ingen gymnastiksal utan eleverna blev skjutsade till en lokal vid en annan skola som låg drygt en mil därifrån. För att få fler elever att delta på gymnastiklektionerna hade skolan infört en regel som gick ut på att den som inte deltog på lektionen inte heller fick skjuts tillbaka till skolan. Vid åtminstone två tillfällen deltog de berörda eleverna inte på lektionen och var därför tvungna att gå tillbaka till skolan. Vid ett tillfälle fick de lifta tillbaka. Vid dessa tillfällen fick de heller ingen lunch då de inte hann tillbaka i tid till skolan. Detta inträffade under höstterminen 2010."

UPPSALA/SKOGSTIBBLE. Elever på Skogstibbe skola har i en anmälan till Skolinspektionen vittnat om bestraffningar när de inte deltagit på gymnastiken.

En flicka berättar om hur hon vid ett tillfälle blev inlåst i ett förråd av en lärare. En annan gång tvingades eleverna som inte deltog på gymnastiken att gå i 11 kilometer för att komma tillbaka till skolan, medan de som deltog fick skjuts. På vintern blev de utelåsta utan ytterkläder i flera timmar.

Omorganiserat

– Vi ser allvarligt på det som hänt och håller på och svarar Skolinspektionen och bemöter anmälan, säger Charlotte Högman, vd för företaget SRK, som äger Skogstibble skola, till Nyheter24.

Hon menar att skolan sedan händelserna inträffade under höstterminen 2010 har genomgått stora omstruktureringar.

– Jag är ny vd sedan juni 2011 och vi har även en ny rektor på skolan. Vi har infört nya rutiner och riktlinjer. Vi har dessutom gjort en stor omorganisation, säger Högman.

Förbud mot kortärmat

I anmälan står att läsa att eleverna föbjudits att bära kortärmat. Lärarna ska med tvång ha klätt på de elever som trotsat förbudet. Det här är inget som Charlotte Högman säger sig känna till. Dock menar hon att ett eventuellt klädtvång är menat för elevernas bästa.

– Jag kan tänka mig att klädtvånget beror på självskadebeteenden hos vissa. Att de måste skydda såren för att inte bli infekterade och att andra elever med liknande problem kan bli väldigt oroliga av att se sådant, säger hon till Nyheter24.

Jobbar samma lärare kvar?

– Vi har gjort stora omorganisationer, svarar Charlotte Högman.

Uppmananingar att inte anmäla

Enligt anmälan till Skolinspektionen så uppmanande den förra rektorn eleverna att inte polisanmäla händelserna. Den rektorn har nu slutat. Nyheter24 har försökt nå den nya rektorn Maria Svensson men utan resultat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela