Skogstibble friskola har anmälts till Skolverket för att ha utfärdat flertalet bestraffningar mot elever som inte varit med på gymnastiken.
Skogstibble friskola har anmälts till Skolverket för att ha utfärdat flertalet bestraffningar mot elever som inte varit med på gymnastiken. - Foto: Faksimil TV4

Grova bestraffningar på friskola

Publicerades: 10 Okt 2011, 16:01, Uppdaterades: 30 Maj 2012, 21:37

På Skogstibble skola utanför Uppsala bör man vara med på gymnastiken. Annars kan man utsättas för bestraffningar. Det vittnar nu elever om som anmält skolan till Skolinspektionen.


Blev utan lunch

Anmälan till Skolinspektionen tar bland annat upp ett fall där det framkommer att eleverna bestraffats med att bli utan skjuts om de vägrat delta på gymnastiken.

"Vid Skogstibble skola fanns det ingen gymnastiksal utan eleverna blev skjutsade till en lokal vid en annan skola som låg drygt en mil därifrån. För att få fler elever att delta på gymnastiklektionerna hade skolan infört en regel som gick ut på att den som inte deltog på lektionen inte heller fick skjuts tillbaka till skolan. Vid åtminstone två tillfällen deltog de berörda eleverna inte på lektionen och var därför tvungna att gå tillbaka till skolan. Vid ett tillfälle fick de lifta tillbaka. Vid dessa tillfällen fick de heller ingen lunch då de inte hann tillbaka i tid till skolan. Detta inträffade under höstterminen 2010."

UPPSALA/SKOGSTIBBLE. Elever på Skogstibbe skola har i en anmälan till Skolinspektionen vittnat om bestraffningar när de inte deltagit på gymnastiken.

En flicka berättar om hur hon vid ett tillfälle blev inlåst i ett förråd av en lärare. En annan gång tvingades eleverna som inte deltog på gymnastiken att gå i 11 kilometer för att komma tillbaka till skolan, medan de som deltog fick skjuts. På vintern blev de utelåsta utan ytterkläder i flera timmar.

Omorganiserat

– Vi ser allvarligt på det som hänt och håller på och svarar Skolinspektionen och bemöter anmälan, säger Charlotte Högman, vd för företaget SRK, som äger Skogstibble skola, till Nyheter24.

Hon menar att skolan sedan händelserna inträffade under höstterminen 2010 har genomgått stora omstruktureringar.

– Jag är ny vd sedan juni 2011 och vi har även en ny rektor på skolan. Vi har infört nya rutiner och riktlinjer. Vi har dessutom gjort en stor omorganisation, säger Högman.

Förbud mot kortärmat

I anmälan står att läsa att eleverna föbjudits att bära kortärmat. Lärarna ska med tvång ha klätt på de elever som trotsat förbudet. Det här är inget som Charlotte Högman säger sig känna till. Dock menar hon att ett eventuellt klädtvång är menat för elevernas bästa.

– Jag kan tänka mig att klädtvånget beror på självskadebeteenden hos vissa. Att de måste skydda såren för att inte bli infekterade och att andra elever med liknande problem kan bli väldigt oroliga av att se sådant, säger hon till Nyheter24.

Jobbar samma lärare kvar?

– Vi har gjort stora omorganisationer, svarar Charlotte Högman.

Uppmananingar att inte anmäla

Enligt anmälan till Skolinspektionen så uppmanande den förra rektorn eleverna att inte polisanmäla händelserna. Den rektorn har nu slutat. Nyheter24 har försökt nå den nya rektorn Maria Svensson men utan resultat.

/
Relaterat
Senaste nytt

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

Färre självmord vid järnvägen

1 timme sedan
Antalet självmord och självmordsförsök inom järnvägen minskade från 90 till 71 under 2022 jämfört med året innan, enligt siffror från myndigheten Trafikanalys.

Kraftig brand i flerfamiljshus i Sundsvall

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus norr om Sundsvall på fredagskvällen.

Polisen i Sandviken rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i buskage", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Åtalet försvårar Trumps presidentchanser

3 timmar sedan
Åtalet mot Donald Trump riskerar att få stora negativa konsekvenser för hans fortsatta presidentvalskampanj. Det bedömer Jan Hallenberg, professor emeritus vid Utrikespolitiska institutet. Det här gör det betydligt mindre sannolikt för Trump att bli president igen, säger han.

Larm om skottlossning söder om Stockholm – en person skadad

3 timmar sedan
Polisen har fått in samtal om en skottlossning i Jordbro i Haninge kommun. Vittnen uppger till polisen att det finns en skadad person på platsen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.