Protester i den amerikanska huvudstaden Washington DC, snart även i sin svenska motsvarighet.
1 av 3
Protester i den amerikanska huvudstaden Washington DC, snart även i sin svenska motsvarighet. - Foto: AP
Vilka gömmer sig bakom maskerna när Occupy Stockholm blir verklighet på lördagen på Sergels torg?
2 av 3
Vilka gömmer sig bakom maskerna när Occupy Stockholm blir verklighet på lördagen på Sergels torg? - Foto: Jacquelyn Martin / AP
I Hagsätra har personerna bakom gruppen "Occupy Stockholm", inte det omtalade eventet, redan tjuvstartat med bland annat gratisloppis.
3 av 3
I Hagsätra har personerna bakom gruppen "Occupy Stockholm", inte det omtalade eventet, redan tjuvstartat med bland annat gratisloppis. - Foto: Occupy Stockholm / Facebook

Occupy Stockholm kapat av "tokskallar"

Det pågår en kamp om vem som ska dra nytta av Occupydemonstrationen som planeras i Stockholm på lördagen.


Zeitgeist Movement

Den rörelse som skaparna av Facebookeventet står bakom, Zeitgeist, har tidigare demonstrerat med Vaken.se, en del av den så kallade "sanningsrörelsen". De är konspirationsteoretiker och menar bland annat att 11 september-attackerna var arrangerade av den amerikanska regeringen, eller åtminstone att den officiella förklaringen inte stämmer.

TV4-programmet Kalla Fakta har tidigare granskat sanningsrörelsen.

STOCKHOLM. På lördag är det tänkt att Sergels torg ska ockuperas av demonstranter inspirerade av det som händer just nu i New Yorks affärskvarter Wall Street och i flera andra amerikanska städer.

Nu visar det sig dock att det Facebook-event inför demonstrationen i Stockholm skapats av personer med starka kopplingar till Zeitgeist Movement, en rörelse som bland annat brukar beskrivas som konspirationsteoretisk.

– Det känns som att de utnyttjar en stark folkrörelse, säger Jesper Nilsson, journalist och chefredaktör på Dagens Konflikt, till Nyheter24.

Han hade tänkt att delta i demonstrationen men började under måndagen att tvivla. Då hade många högerextrema åsikter letat sig in på "väggen" i Facebook-eventet.

Medlemmar ur Nordisk Ungdom mest aktiva

En av de som skrev mest på sidan har till exempel varit med i Nordisk Ungdom. Zeitgeiströrelsen har, enligt Nilsson, tidigare demonstrerat tillsammans med Vaken.se, också de med högerextrema kopplingar.

– Nu känns det inte så roligt, eventuellt går jag väl dit bara för att se vilka som är där. Kanske är det bara som vilka tokskallar som helst på plattan. Men det är nog bäst att låta det här självdö i sin egen tokighet, säger Jesper Nilsson.

Nu modereras inläggen på eventet

Efter att det på måndagen ryktades en del om att eventet kapats av "dårar och nazister" säger skaparna att de börjat moderera bort inlägg från högerextrema men även de som anklagar andra för att vara exempelvis nazister eller antisemiter.

På tisdagsmorgonen är det dock fortfarande medlemmar från Nordisk Ungdom som är aktiva och skriver på eventets "vägg".

Jesper Nilsson säger att han nu väljer att hellre lägga fokus på det gäng bakom Facebookgruppen Occupy Stockholm som redan håller på med dagliga manifestationer vid tunnelbanestationen i Hagsätra. Dessutom planeras Occupydemonstrationer i andra svenska städer, däribland Göteborg. Än så länge verkar det bara vara i Stockholm som flera organisationer slåss om att "kapa" eventet.

/
/
/
/
/
Senaste nytt

Opec väntas minska produktionen

Polisen i Örebro rapporterar om stöld

"Man misstänks för stöld på en livsmedelsbutik i Örebro under eftermiddagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om stöld, Hallsberg

"Man gripen för att ha stulit varor på en livsmedelsbutik i Hallsberg", skriver polisen på sin hemsida.

Här är yrkena med 40 000 i månadslön – där du får jobb direkt

Är du på jakt efter nytt jobb? Eller funderar du på att börja plugga? Här är fem yrken med krav på högskoleutbildning, med mycket goda chanser till jobb.

Avslöjandet: Så Dålig är luften i din bil – medför flera hälsorisker

Luftföroreningarna på hårt trafikerade vägar letar sig in i våra bilar enligt en ny studie, vilket medför flera betydande hälsorisker.

Lavrov lamslog hotat OSSE

1 timme sedan
Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s möte i Nordmakedonien var på grund av den ryska närvaron delvis lamslaget redan när det inleddes på torsdagen.