Söndag 27 Nov
Stockholm

Occupy Stockholm kapat av "tokskallar"

Protester i den amerikanska huvudstaden Washington DC, snart även i sin svenska motsvarighet.
1 av 3
Protester i den amerikanska huvudstaden Washington DC, snart även i sin svenska motsvarighet. Foto: AP
Vilka gömmer sig bakom maskerna när Occupy Stockholm blir verklighet på lördagen på Sergels torg?
2 av 3
Vilka gömmer sig bakom maskerna när Occupy Stockholm blir verklighet på lördagen på Sergels torg?. Foto: Jacquelyn Martin / AP
I Hagsätra har personerna bakom gruppen "Occupy Stockholm", inte det omtalade eventet, redan tjuvstartat med bland annat gratisloppis.
3 av 3
I Hagsätra har personerna bakom gruppen "Occupy Stockholm", inte det omtalade eventet, redan tjuvstartat med bland annat gratisloppis. Foto: Occupy Stockholm / Facebook

Det pågår en kamp om vem som ska dra nytta av Occupydemonstrationen som planeras i Stockholm på lördagen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Zeitgeist Movement

Den rörelse som skaparna av Facebookeventet står bakom, Zeitgeist, har tidigare demonstrerat med Vaken.se, en del av den så kallade "sanningsrörelsen". De är konspirationsteoretiker och menar bland annat att 11 september-attackerna var arrangerade av den amerikanska regeringen, eller åtminstone att den officiella förklaringen inte stämmer.

TV4-programmet Kalla Fakta har tidigare granskat sanningsrörelsen.

STOCKHOLM. På lördag är det tänkt att Sergels torg ska ockuperas av demonstranter inspirerade av det som händer just nu i New Yorks affärskvarter Wall Street och i flera andra amerikanska städer.

Nu visar det sig dock att det Facebook-event inför demonstrationen i Stockholm skapats av personer med starka kopplingar till Zeitgeist Movement, en rörelse som bland annat brukar beskrivas som konspirationsteoretisk.

– Det känns som att de utnyttjar en stark folkrörelse, säger Jesper Nilsson, journalist och chefredaktör på Dagens Konflikt, till Nyheter24.

Han hade tänkt att delta i demonstrationen men började under måndagen att tvivla. Då hade många högerextrema åsikter letat sig in på "väggen" i Facebook-eventet.

Medlemmar ur Nordisk Ungdom mest aktiva

En av de som skrev mest på sidan har till exempel varit med i Nordisk Ungdom. Zeitgeiströrelsen har, enligt Nilsson, tidigare demonstrerat tillsammans med Vaken.se, också de med högerextrema kopplingar.

– Nu känns det inte så roligt, eventuellt går jag väl dit bara för att se vilka som är där. Kanske är det bara som vilka tokskallar som helst på plattan. Men det är nog bäst att låta det här självdö i sin egen tokighet, säger Jesper Nilsson.

Nu modereras inläggen på eventet

Efter att det på måndagen ryktades en del om att eventet kapats av "dårar och nazister" säger skaparna att de börjat moderera bort inlägg från högerextrema men även de som anklagar andra för att vara exempelvis nazister eller antisemiter.

På tisdagsmorgonen är det dock fortfarande medlemmar från Nordisk Ungdom som är aktiva och skriver på eventets "vägg".

Jesper Nilsson säger att han nu väljer att hellre lägga fokus på det gäng bakom Facebookgruppen Occupy Stockholm som redan håller på med dagliga manifestationer vid tunnelbanestationen i Hagsätra. Dessutom planeras Occupydemonstrationer i andra svenska städer, däribland Göteborg. Än så länge verkar det bara vara i Stockholm som flera organisationer slåss om att "kapa" eventet.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.