Stockholm

I dag ockuperas Sverige

I Hagsätra har personerna bakom gruppen "Occupy Stockholm", inte det omtalade eventet, redan tjuvstartat med bland annat gratisloppis.
1 av 3
I Hagsätra har personerna bakom gruppen "Occupy Stockholm", inte det omtalade eventet, redan tjuvstartat med bland annat gratisloppis. Foto: Occupy Stockholm / Facebook
Einar Stensson, en av initiativtagarna bakom Facebookeventet Occupy Stockholm - United for Global Change, som Nyheter24 tidigare rapporterat om.
2 av 3
Einar Stensson, en av initiativtagarna bakom Facebookeventet Occupy Stockholm - United for Global Change, som Nyheter24 tidigare rapporterat om. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Solidaritetsaktion i Filippinerna för ockupanterna vid Wall Street. Under lördagen genomförs liknande demonstrationen runtom i Sverige.
3 av 3
Solidaritetsaktion i Filippinerna för ockupanterna vid Wall Street. Under lördagen genomförs liknande demonstrationen runtom i Sverige. Foto: Pat Roque / AP

I de flesta stora städerna i landet väntas på lördagen demonstrationer i Occupy Wall Streets anda.


Läs mer
Här är demonstrationerna

Stockholm

Occupy Stockholm - en aktion som redan tagit sin början vid Hagsätras t-banestation.

Occupy Stockholm - United for Global Change, Sergels torg.

Göteborg

15.O Järntorget: #globaldemocracy, Järntorget.

Malmö

Occupy Malmö, Gustav Adolfs torg.

Kalmar

Occupy Kalmar, Larmtorget.

Linköping

Occupy Linköping, okänd plats.

Norrköping

Occupy Norrköping, Tyska torget.

Uppsala

Occupy Uppsala, okänd plats.

Sundsvall

Occupy Sundsvall, Stora torget.

Umeå

Occupy Umeå, Rådhustorget.

Östersund

Occupy Östersund, Stortorget.

 

SVERIGE. Nu når Occupyvågen till Sverige. Efter att ha startats i New York den 17 september har ockupationerna spritt sig över både Nordamerika och resten av världen.

På lördagen planeras demonstrationer i Stockholm, Göteborg, Linköping, Malmö, Norrköping, Umeå, Uppsala, Sundsvall, Östersund och Kalmar.

Vid vissa av aktionerna är det dock oklart vilka som står bakom. Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur "tokskallar" försökt dra nytta av Facebookeventet Occupy Stockholm.

Polisen, som sköter bevakningen vid demonstrationer som dessa, ser tämligen lätt på rörelsen.

– Vi vet att det kommer att ske, men vi räknar det inte som någon hotbild eller så, säger Sofie Österheim, presstalesman på Citypolisen i Stockholm, till Nyheter24.

Oklart angående demonstrationstillstånd

De kommer att ha personal på plats vid Sergels torg men Österheim kan inte ge några detaljer om hur många eller liknande. Hon meddelar också att dialogpolisen varit i kontakt med de som verkar vara arrangörer bakom demonstrationen.

Det är oklart om Stockholmsockupationen ansökt om demonstrationstillstånd eller ej.

– I onsdags hade de i alla fall inte lämnat in någon ansökan om tillstånd men det är möjligt att de gjort de nu i sista stund, säger Österheim.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.