Annie Lööf är färsk som partiledare och näringsminister, men miljöbil har hon redan skaffat.
1 av 3
Annie Lööf är färsk som partiledare och näringsminister, men miljöbil har hon redan skaffat. - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Gruppledaren Anders W Jonsson behöver sin Volvo XC90 när han ska köra hästtransport.
2 av 3
Gruppledaren Anders W Jonsson behöver sin Volvo XC90 när han ska köra hästtransport. - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Nytillträdde miljöministern Lena Ek har enligt registret ingen miljöbil - inte heller majoriteten av hennes riksdagsledamöter.
3 av 3
Nytillträdde miljöministern Lena Ek har enligt registret ingen miljöbil - inte heller majoriteten av hennes riksdagsledamöter. - Foto: Alexander von Sydow / SCANPIX

Trots miljöpremien - inte ens hälften av C-ledamöterna kör miljövänligt

Bara knappa hälften av ledamöterna för "Alliansens gröna röst" har utnyttjat den tidigare miljöbilspremien. Men gruppledaren ser inget problem i det.


Fossiloberoende år 2030

I alliansregeringen har Centerpartiet varit med och tagit fram målsättningen att Sverige ska vara oberoende av fossila bränslen år 2030. Ett av stegen på vägen mot detta är miljöbilspremien.

Inför valet 2010 föreslog därför partiet bland annat, utöver den höjda premien, att infrastruktur vad gäller elbilar ska byggas ut och att det ska bli ännu dyrare fordonsskatt för den som kör en bränsleslukande bil.

STOCKHOLM. De har marknadsfört sig som Alliansens och Sveriges "gröna röst" och argumenterat hårdast för införandet av miljöbilspremien. Sedan Annie Lööf blev partiledare har miljötänket betonats än tydligare. Ändå är det färre än hälften av Centerpartiets riksdagsledamöter som själva kör miljöbil.

En genomgång som Nyheter24 gjort visar att 12 av riksdagens C-ledamöter kör icke-miljöbilar. Åtta äger en miljöbil och fem saknar registrerat fordon.

Men Centerpartietns nytillträdde gruppledare Anders W Jonsson ser inget problem i att inte fler av hans partikamrater utnyttjat miljöbilspremien.

– Nej, det är inte ett problem. Vi säger inte "alla ska använda miljöbil" utan det är mer att alla som står och väger ska kunna väga över till miljöbil i och med premien, säger han till Nyheter24.

Om ledamöterna i partiet som förespråkat premien inte utnyttjar den - varför ska väljarna göra det?

– Är det så att man inte använder miljöbilspremien fast man skulle kunna göra det så får man väl se över det.

"Politiker borde gå i bräschen för trovärdighetens skull"

Jonsson själv kör en Volvo XC90 - en dieseldriven SUV med sju säten.

– Det är så att vi har två hästar i familjen och den bilen använder vi när vi kör hästtransport eller liknande. Annars har vi två små bilar som är skrivna på min fru och min dotter, säger han och påpekar att han också bor på en plats i landet där det inte finns tillgång till kollektivtrafik eller alternativa bränslen.

Att politikerna i någon mån inte föregår med gott exempel i denna fråga är något som kan påverka deras ställning bland konsumenterna - väljarna.

– En politiker borde för sin trovärdighets skull visa att man går i bräschen. Då kan man prata med en helt annat pondus, speciellt om man jobbar med miljöfrågor, säger Svante Lundquist på Naturskyddsföreningen till Nyheter24.

En av de C-ledamöter som trots allt har en miljöbil är Emil Källström.

– För mig var det en självklarhet eftersom den fyllde mina behov. Men vi är alla individer som måste få göra egna val, säger han till Nyheter24.

Miljöministern saknar också miljöbil

Bland statsråden det något ljusare ut. Nyblivne partiledaren och näringsministern Annie Lööf och de inom Centern så populära Anna-Karin Hatt och Eskil Erlandsson kör miljöbil.

Men nytillträdda miljöministern Lena Ek äger i stället en Saab 9-5 som inte klassas som miljöbil. Enligt hennes pressekreterare Erik Bratthall har hon dock en Volvo V50 som drivs på etanol.

Regeringen införde en miljöbilspremie i december 2007 som betydde att den som köper en miljöbil får 10 000 kronor i rabatt. År 2009 togs den dock bort men Alliansen enades om en ny, större premie på 40 000 som införs den 1 januari 2012, ivrigt påhejad av samma ledamöter som själva inte kör miljövänligt premien till trots.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.