Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hanna Fridén: "En poliskår som styrs av ekonomisk kompensation är korrupt"

- 17/10/2011, 16:21 -

Hanna Fridén

KRÖNIKA. Hanna Fridén sågar polisens krav på ersättning från de som ska skyddas.

Nu är det klart att polisen kommer kräva ersättning när aktiebolag arrangerar idrottsevenemang i Stockholms stad. Ersättningen kommer inte gå till polisen direkt, utan den kommer gå till Stockholms stad. Först ut att betala för polisskyddet blir AIK och Djurgården. Detta är på grund av hur mycket polisuttryckningar i samband med idrottsevenemang kostar och att Stockholms stad vill få idrottsklubbarna att ta ett större ansvar i frågan.

Jag har otroliga ideologiska problem med att polisbeskydd ska gå under betalningskrav. Jag ser problematiken med att stora uttryckningar kostar miljontals kronor extra, om det så gäller idrottsevenemang eller demonstrationer. Så sent som 2008 när frågan lyftes var jag för att idrottsklubbar skulle vara ersättningsansvariga, men då drevs jag framför allt av ett agg inför att jag fann dem ansvarslösa.

För ärligt är det inte bara idrottsklubbar som finns närvarande vid kostsamma polisuttryckningar. Hur mycket kostar varje krogkväll? Kring Stureplan står det alltid ett antal stora polisbilar parkerade, samma sak är vanligt kring Medborgarplatsen på Söder. Om man följer lagen konsekvent bör krogägarna bli ersättningsskyldiga vid vare uttryckning.

I det läget att man sätter en nota på polisuttryckningar så tycker jag att vi går en farlig framtid till mötes. Om företag blir ansvariga för att betala notan, hur stor risk är det då att företag kommer sluta rapportera problematik och brott kommer att gå obehandlade? Lagen ska vara konsekvent, och en konsekvens i det här avseendet skulle leda till en poliskår vars uttryckning var beroende av ett företags ficka och deras villighet att betala.

Jag vill minnas att den vanliga beskrivningen av en polisstyrka som styrs av eventuell ekonomisk kompensation brukar beskrivas som korrupt. Ni kanske tycker att jag går många steg för långt i mitt resonemang, men allt börjar någonstans, och om Stockholms stad blir nöjda med den här utvecklingen, vad är det egentligen som förhindrar att det sprider sig?

Om jag blir utsatt för brott på krogen så ringer krogvakterna polisen. Jag är inte lika säker på att det kommer ske i samma usträckning om det här kommer börja kosta krogägarna pengar. Jag tror snarare att aktiebolag kommer lägga mer pengar på en större vaktstyrka som i stort kommer ha i uppgift att ta lagen i sina egna händer. Deras uppgift kommer vara att i så stor mån som möjligt verka för att polisen inte ska dyka upp.

I ett brottförebyggande avseende tror jag inte att någon kan se ett fel i att företag tar ett större ansvar, men när ett brott sker, vilket de kommer att göra, så ökar också risken att detta brottsförebyggande som styrs av straffnotor också utvecklas till en övertäckning av brott där dina rättigheter som medborgare riskerar att få ta den största smällen.

Skälet till varför privata företag inte har någon ekonomisk inblandning i rättsväsendet är just därför att alla former av ekonomiska förluster eller vinster kan leda till en bristande rättsäkerhet. Om alla individer på den här planeten var så goda att de alltid såg på mänskliga rättigheter före ekonomisk vinning så skulle detta inte vara ett problem, men så funkar dessvärre inte verkligheten och oavsett hur oansvariga jag upplever att idrottsklubbar är, så är inte jag villig att sätta min egen säkerhet på spel.