IFK:s huvudsponsor samarbetar med grovt kriminella

- 19/10/2011, 08:29 -
Stjärnsponsorn Prioritet Finans tjänar stora pengar på att göra affärer med grovt kriminella.
1 av 2

Stjärnsponsorn Prioritet Finans tjänar stora pengar på att göra affärer med grovt kriminella.

Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Stefan Selakovic, Tobias Hysén och Joel Allansson i IFK Göteborgs matchtröjor, med huvudsponsorn Prioritet Finans på bröstet.
2 av 2

Stefan Selakovic, Tobias Hysén och Joel Allansson i IFK Göteborgs matchtröjor, med huvudsponsorn Prioritet Finans på bröstet.

Thomas Johansson / SCANPIX

Prioritet Finans tjänar miljontals kronor på att göra affärer med dömda brottslingar.

IFK Göteborgs huvudsponsor har bytts ut från ICA till Prioritet Finans. Ett faktureringsbolag som tjänar stora pengar på att göra affärer med grovt kriminella brottslingar.

Uppdrag Granskning i SVT avslöjar på onsdagen att stjärnsponsorn, som ser ut att vara ett seriöst finansbolag, i själva verket har flera affärsuppgörelser med några av Sveriges värsta kriminella ekobrottslingar.

Vd:n för Prioritet Finans Nils Wiberg har gjort sig en förmögenhet på att köpa upp företagsfakturor. Flera av Wibergs kunder använder kontanterna från Prioritet Finans till att ägna sig åt avancerad pengatvätt. Företagets affärsidé går ut på att ge företagare snabba pengar. Pengar som visat sig vara svarta.

Omsätter fyra miljarder kronor varje år

Finansbolaget köper fakturor av sina kunder som får in pengarna inom 24 timmar i stället för att vänta i 30 dagar, som brukligt är.

Prioritet Finans tar ut en kostnad på en viss procent av fakturabeloppen, och gjorde på så vis en vinst på 240 miljoner kronor före skatt förra året. Nu har de köpt ett dyrt skyltfönster hos idrottsklubbarna Hammarby IF, Redbergslids IK och IFK Göteborg.

De sponsrar IFK Göteborg med 12 miljoner kronor om året. Ett avtal som kan komma att kosta både företaget och klubben dyrt.

Minst sex olika grovt kriminella kunder

Stjärnsponsorn har affärsrelationer med minst sex olika kriminella bolag, där flertalet personer sitter fängslade.

I ett av fallen har huvudmannen i ett av bolagen skött affärsverksamheten inifrån fängelset - trots det har Prioritet Finans inga problem med att fortsätta affärsrelationen, enligt SVT:s Uppdrag Granskning.

Bolag med kopplingar till bland annat den ökända Uppsala Maffian och MC-gänget Bandidos. Trots att Wiberg och Prioritet Finans är väl medvetna om männens bakgrund så fortsätter de att köpa fakturor för miljontals kronor.

Snabba pengar till svarta löner

I stället för att betala arbetsgivaravgifter och skatt får bolagen in snabba pengar från Prioritet Finans. Pengar som går till löner till de anställda och hamnar direkt i fickorna på några av Sveriges mest kända ekobrottslingar.

Företagets vd Nils Wiberg vägrar att kommentera uppgifterna, trots upprepade försök från Uppdrag Grasknings reportrar.

Programmet sänds på 20.00 på onsdagen i SVT1.