Brukaren uttnyttjade sin position till att bestraffa sina vårdare.
Brukaren uttnyttjade sin position till att bestraffa sina vårdare. - Foto: All Over Press

Så utsattes vårdaren för sextrakasserier av sin brukare

Samordnaren vägrade tro på vårdarens berättelser. Konsekvenserna blev att vårdaren slutade och att inga rutiner ändrades.


Arbetsgivaren ska följa arbetsmiljölagen

Emma är inte ensam om att ha blivit utnyttjad i tjänsten. Hon är dock en av få som faktiskt vågade ta upp problemet med sin brukare. Något som egentligen är samordnarens uppgift.

Om något inträffar på arbetsplatsen så ska skyddsombudet på plats hjälpa den anställde att skriva en anmälan.

– Generellt sätt så hjälper vi den skadade och skriver en anmälan. Sen ska arbetsgivaren vidta åtgärder, säger Björn Ahlström regionalt skyddsombud på Kommunal, till Nyheter24 och fortsätter:

– Den anställda arbetar under arbetsmiljölagen, den är arbetsgivaren skyldig att följa.

Arbetsmiljöverket får årligen in flertalet anmälningar. Det är allt från allvarliga skador i tjänsten till sexuella trakasserier. Men mörkertalet är fortfarande stort.

– Jag låg på sidan på solstolen, i bikini. Han satt och tittade på mig, och sa: "Kan jag få ta kort på dig när du ligger så där"? Jag svarade direkt, att nej det fick han inte.

En vecka senare sade Emma upp sig från jobbet som personlig assistent. Hennes historia är allt annat än unik.

Påfrestande klientkontakter och psykisk stress

Arbetsmiljöverket har under 2009 och 2010 frått in dryga femtiotalet anmälningar där personliga assistenter blivit utsatta för "påfrestande klientkontakter." I många av fallen handlar det om sexuella ofredanden.

Brukaren skyddas av LSS - Lagen om stöd och skydd till vissa funktionshindrade. Vårdaren skyddas som av arbetsmiljölagen. Om något händer på arbetet ska de vända sig till sitt lokala skyddsombud.

– Finns det lokala skyddsombud så kan man vända sig till dem, saknas det ett lokalt skyddsombud så kan de i stället vända sig till Kommunal, säger Björn Ahlström, regionalt skyddsombud på fackförbundet Kommunal, till Nyheter24.

Händelsen med Emma, som egentligen heter något annat, inträffade när hon åkte utomlands i tjänsten med mannen hon var personlig assistent åt. Det var dessutom bara ett av en serie liknande kränkningar.

– Några dagar senare pratade jag med samordnaren och berättade om allt. Hon trodde inte på det där med sexanspelningarna, säger hon till Nyheter24.

Bestraffades av brukaren

Emma är 26 år. Mannen hon var personlig assistent åt är i fyrtioårsåldern. Han är förlamad från midjan och ner, men utöver det fullt frisk.

– Han missbrukade sin tjänst. Han blev sur om man inte följde hans regler, man var en slav och han var chefen. Han missbrukade sin roll och beordrade en att att göra saker. Jag har aldrig känt mig så förödmjukad.

Assistenterna tvingades storstäda mannens hem varje dag. Trots att han kunde äta själv så fick de mata honom. Han ringde på fritiden och krävde att de skulle komma in, utan att få betalt.

– Han vägde 140 kilo. När vi åkte utomlands hade vi fyra rullstolar, någon till toaletten, en elrullstol och två till. Elrullstolen kunde han ju åka själv i, men när han var jävlig så lät han oss köra honom. Vi var två smala tjejer och en späd man, som fick skjuta upp honom för backarna. Det var så tungt, alla stod och flämtade. Då sa han: "Vad flåsar ni för."

Efter tre månader sade Emma upp sig

Hon orkade inte längre. Han var så krävande att han tog över hela hennes liv.

– Det värsta var när vi var på sjukhuset, vi satt i väntrummet bland jättemånga personer och han sa åt mig att klia honom på ryggen. Så då gjorde jag det. Då bad han mig att klia innanför tröjan, men då sa jag ifrån. Jag tyckte att det var lite skämmigt för jag kände mig som en slav, berättar hon.

Alla assistenter sa upp sig, en efter en. Men ingen vågade någonsin berätta varför.

– Jag berättade för brukaren varför alla slutade, sa vad jag tyckte. Han tyckte att det var skönt att få reda på det, säger Emma och menar att mannen aldrig skulle ändra på sig om ingen sa ifrån på skarpen. Något som samordnaren borde ha gjort.

Fick inte tillräckligt stöd från arbetsgivaren

Enligt Kommunal ska alla samordnare och skyddsombud som ansvarar för personliga assistenter följa arbetsmiljöverkets arbetsplan. Men på arbetsmiljöverket har man inte uppdaterat någon arbetsplan sedan början på 2000-talet. När Nyheter24 ringer och begär ut den så menar man att den helt enkelt är för inaktuell för att kunna användas.

För Emmas del blev brukaren så pass krävande att hon var tvungen att säga upp sig. Likande fall har skett med många andra brukare och assistenter Nyheter24 fått kännedom om.

När Emma senare sökte jobb igen, hos samma arbetsgivare men hos en annan brukare, fick hon kalla handen.

– Trots att jag visste att de hade behov av personal så fick jag inget jobb. På grund av att jag hade ställt till problem för dem. Det kändes ganska konstigt, säger hon till Nyheter24.

Enligt Kommunal ska varje enskild händelse följas upp. Något som inte skedde i Emmas fall.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!