Fredag 30 Jul
Stockholm

Sju år sedan dubbelmorden i Linköping

Jan Staaf, förundersökningsledare i fallet.
1 av 3
Jan Staaf, förundersökningsledare i fallet. Foto: Lasse Hejdenberg / SCANPIX
Mohammed Ammouri var endast 8 år när han knivhöggs till döds på väg till skolan.
2 av 3
Mohammed Ammouri var endast 8 år när han knivhöggs till döds på väg till skolan. Foto: JACK MIKRUT / SCANPIX
Polisen släppte 2010 dnna fantombild på den person som beskrivits av flera vittnen. Polisen är angelägen om att komma i kontakt med personen.
3 av 3
Polisen släppte 2010 dnna fantombild på den person som beskrivits av flera vittnen. Polisen är angelägen om att komma i kontakt med personen. Foto: POLISEN / SCANPIX

I dag är det sju år sedan Mohammed Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, knivmördades i Linköping. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Dubbelmorden i Linköping

Strax innan klockan åtta på morgonen 19 oktober 2004 kommer larmet om två knivöverfall.

Det visar sig att offren är Mohammed Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56.

En kniv och en mössa hittas under jakten på mördaren samma dag. Genom DNA-analys konstaterar polisen att kniven och mössan tillhör mördaren. På mordvapnet hittar polisen blod från mördaren.

Genom DNA-analysen konstaterar polisen även att mördaren är av nordeuropeisk härkomst, lång med mellanblont hår samt att han hade nikotin i kroppen vid tillfället för morden.

Väldigt många personer lämnar uppgifter till polisen om iakttagelser som de gjort i samband med dåden. Det leder dock inte till några genombrott i fallet.

I dag, sju år efter dubbelmorden pågår fortfarande utredningen. Sedan 2010 har polisen i Linköping begärt hjälp från Rikskriminalpolisens nationella bedömandegrupp, där bland andra kriminologen Leif GW Persson ingår. Samma år gick polisen ut med en en fantombild på den person som flera vittnen beskrivit.

På onsdagen, precis sju år efter den fruktansvärda knivattacken, har polisen fortfarande inga nya spår att gå på. Det har inte kommit något genombrott i fallet vad gäller gärningsmannen.

Polisen har heller inte fått några nya uppgifter om motivet bakom morden.

Än i dag har polisen väldigt få spår att gå på. Under jakten på mördaren påträffades mordvapnet, en så kallad Butterflykniv. Åttaårige Mohammed Ammouri dog till följd flera knivhugg i ryggen. Även Anna-Lena Svensson dödades med samma mordvapen. På mordvapnet har polisen funnit blod också från mördaren. Enligt uppgifter från polisen ska mördaren ha skurit sig på kniven under dådet. Polisen har även funnit en mössa som tillhör mördaren.

DNA från båda fynden matchar varandra och genom dessa två objekt har polisen således kunnat säkra DNA från mördaren. Utifrån DNA-analyser har polisen kunnat fastställa att mördaren är lång och av Nordeuropeisk härkomst. Dessutom har man kunnat konstatera att denne har mellanblont hår och därtill även konstaterat att denne antingen rökte eller snusade vid tillfället för morden, då man hittat nikotin i samband med DNA-analysen.

Polisen sitter annars med väldigt få ledtrådar. Sedan dåden har polisen tagit DNA-tester på 600 personer, utan framgång. Trots att flera hundra personer lämnat tips till polisen och flera vittnesförhör genomförts har polisen fortfarande inte fått någon klarhet i fallet. Inga konkreta signalement har kunnat fastställas än så länge.

Flera personer som lämnat uppgifter om sina iakttaganden i samband med dubbelmorden har beskrivit en ung person med ett specifikt utseende. Men inte heller detta har lett till några framsteg i utredningen. Uppgifterna ledde dock till att polisen gick ut med en fantombild på en person som man är väldigt angelägen om att komma i kontakt med.

Det finns idag flera teorier om vad som hände och vilka motiven var bakom dåden. Kommissarie Per-Åke Åkesson, tidigare expertutredare i fallet, säger att morden sannolikt var oplanerade. Motivet var åttaårige Mohammed, men syftet endast att skrämma honom.

- Något gick väldigt snett och jag tror att det beror på att Mohammed blev rädd och drog kniv. Det blev handgemäng och slagsmål om kniven. Den äldre killen lyckades ta kniven från pojken, men skar sig då i handen vilket också förklarar att även mördarens blod fanns på knivbladet, säger Åkesson till Aftonbladet.

Professor Leif GW Persson säger att morden begåtts av en på ytan normal ung kille mellan 13 och 17 års ålder. De nuvarande förundersökningsledaren Jan Staaf håller dock inte med och menar att sådana dåd begås av psykiskt störda personer.

Mohammed Ammouris familj har utlovat en belöning på 100 000 kronor ur egen ficka för tips som leder till att mordet på deras son klaras upp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela