- Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX

Kvinna lämnade in påse med ett dött spädbarn

En kvinna kom till Helsingborgs lasarett med en pappkasse innehållandes ett dött spädbarn.


Det var under fredagen som kvinnan tillsammans med en väninna dök upp på Helsingsborgs lasarett. Med sig hade hon en pappkasse med ett dött spädbarn i.

– Det är fortfarande väldigt oklart vad som faktiskt hänt eller om något brott överhuvudtaget har begåtts. Det kan mycket väl röra sig om en mycket tragisk händelse, men ett normalt dödsfall, säger Göran Hassel, informationsansvarig vid polisen i nordvästra Skåne, till Helsingborgs Dagblad.

Enligt Helsingborgs Dagblad uppgav kvinnan att hon fött barnet hemma och att det dött vid födseln. Kvinnan ska inte ha känt till att hon var gravid.

– Det kan finnas förklaringar till det som vi inte kan gå in på, säger Göran Hassel.

Lasarettet vände sig till polisen som har upprättat en anmälan om misstänkt fall av vållande till annans död. Polisen har gjort en teknisk undersökning av kvinnans lägenhet. Nu ska barnet undersökas av en rättsläkare.

Enligt väninnan ringde kvinnan i fredags och berättade att det hänt något "fruktansvärt. När väninnan kom till lägenheten fann hon kvinnan blödandes och i ett annat rum låg det döda barnet. Väninnan tog då med kvinnan och barnet till sjukhuset.

– Jag bestämde mig för att "nu åker vi". Det var en akutsituation och vi var chockade. Barnet lindades in i en filt och sedan lade jag det i en pappkasse. Det var det enda som fanns till hands, säger väninnan till HD, och fortsätter:

– Jag förstår att det kan verka hemskt och i efterhand tänker man så klart att man kunde gjort på ett annat sätt. Men i den situationen fanns det ingen annan utväg. Barnet var redan dött och jag var rädd att det skulle gå illa även för kvinnan om vi inte kom i väg snabbt.

Väninnan berättar att kvinnan inte fått den hjälp hon behöver av myndigheter.

– Det finns en lång bakgrundshistoria som lett fram till denna tragiska händelse, säger väninnan.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.