1 av 2
- Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Allt fler vill vara hemmapappa eller hemmafru - men blir orden handling och varför eller varför inte?
2 av 2
Allt fler vill vara hemmapappa eller hemmafru - men blir orden handling och varför eller varför inte? - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Alla vill vara hemma mer med barnen - "det är lätt att säga"

Både kvinnor och män vill gärna vara hemmafruar eller hemmapappor. Frågan är om det säger något om vad man faktiskt gör?


Sverigemamman 2011

Familjelivs rapport visar bland annat följande bland sajtens mammor:

– Var femte har upplevt att hon blivit diskriminerad i arbetslivet på grund av att hon har barn.

– Var femte oroas av sitt barns surfande på nätet.

– Sju av tio mammor upplever att "det svenska samhället inte accepterar kvinnor som valt att vara hemmafru".

SVERIGE. I två mer eller mindre underbyggda undersökningar konstateras det på tisdagen att både kvinnor och män i högre utsträckning skulle vilja vara hemmafru respektive hemmaman. Men säger det något om samhället i dag?

– Det är en sak att titta på män och kvinnors taktiker, en annan sak vad de vill, säger David Tjeder, lektor i genushistoria vid Stockholms universitet, till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är lätt att säga att man vill vara hemma mer men det blir märkligt att lita på män när de uppenbarligen inte är hemma med barnen, inte ens under den tid man faktiskt får betalt för det.

En ifrågasatt undersökning

Det började med att sajten familjeliv.se presenterade en undersökning där de kvinnliga medlemmarna (de som har barn) fått svara på ett antal frågor. I den framkom det att hälften av kvinnorna gärna skulle vara hemmafruar. Trenden anses vara stark främst i åldrarna 18-29 år.

Undersökningen har dock kritiserats och det har ifrågasatts huruvida det går att dra några slutsatser av den.

"Vill man vara hemma är det väl bara att vara det"

I samband med detta ordnade också Aftonbladet en läsarfråga där drygt 15 000 män i nuläget röstat om de vill vara hemmaman eller ej. Knappt hälften har svarat ja.

– Jag tror det beror på att det är "rätt svar" att ge. Frågar man om man skulle vilja vara hemma med barnen mer är det väldigt lätt att svara ja, säger David Tjeder.

Han menar att om alla verkligen ville vara hemmafru respektive hemmaman borde det väl vara vanligare.

– Vi är ett av världens rikaste länder. Vill man verkligen vara hemma är det väl bara att vara det, och så äta lite mer nudlar i stället, säger Tjeder.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!