Kronofogden har allvarliga brister i kontrollen av dömda ekobrottslingar.
Kronofogden har allvarliga brister i kontrollen av dömda ekobrottslingar. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Så lurar ekobrottslingar samhället på mångmiljardbelopp

Uppdrag Granskning avslöjar hur dömda ekobrottslingar trotsar näringsförbudet och fortsätter att bedriva näringsverksamhet i det dolda.


Näringsförbud

En person kan drabbas av näringsförbud om denne meddelats det efter ett domstolsbeslut eller om den blivit försatt i personlig konkurs.

Kronofogdens hemsida står det:

"Ändamålet med näringsförbudet är främst att förhindra att personer som har orsakat stora skador i näringsverksamhet ska kunna fortsätta att ägna sig åt sådan verksamhet. Vidare är syftet att främja en sund konkurrens och på så sätt underlätta för seriösa näringsidkare."

Varje år försvinner 133 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar ner i svarta hål. Dömda ekobrottslingar fortsätter bedriva näringsverksamhet, trots näringsförbud. Uppdrag Granskning avslöjar på onsdagen hur ekobrottslingarna lyckas lura både Kronofogden och Ekobrottsmyndigheten.

Bedriver verksamheter i det dolda

Allvarliga brister i kontrollen hos Kronofogden gör att ekobrottslingar, direkt efter att de kommit ut ur fängelset, kan fortsätta driva näringsverksamheter. Flera exempel visar hur dömda brottslingar bedriver verksamheter i det dolda. De använder andras namn som täckmantel och säger sig vara helt vanliga anställda. För näringsförbud betyder inte jobbförbud.

Utnyttjar de svaga

Det är svårt att komma åt topparna inom de olika företagen.

Ofta uttnyttjar de människor långt längre ner i verksamheten. Uppdrag Granskning möter bland annat en hemlös man som för att få pengar till sitt missbruk lurades att för 500 kronor skriva på företagspapper. En signatur som senare visat sig stå på fyra olika konkursdrabbade företag - utan mannens vetskap. Eftersom mannen är hemlös är han exemplarisk för den typen av brottslighet. Han vet inte om att företagen finns, och Kronofogden och skattemyndigheten har ingen aning om var de kan finna honom.

Flyr utomlands

Många brottslingar väljer, efter att de blivit frisläppta, att starta nya bolag utomlands. Bolag som sedan verkar helt öppet i Sverige.

Ekobrottslingar finns i de flesta branscher, men förekommer som mest inom bygg- och städbranschen. Här florerar mycket kontanter och billig arbetskraft. Låga löner till personalen gör att de svarta bolagen lätt konkurrerar ut hederliga affärsverksamheter.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 på onsdagen i SVT 1.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.