Söndag 5 Dec
Stockholm

"Dödsryktet komplicerar kampen för Dawit"

"Det finns uppgifter som säger att han är död. Varför ska vi spekulera mot varandra? Jag tycker det är bullshit."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Lars Adaktussons program i Radio1 berättade riksdagsledamoten och exil eritrianen Arhe Hamednaca (S) att han har fått uppgifter om att Dawit Isaak är död.

Nyheten spred sig som en löpeld men fick snabbt även utstå hård kritik från bland annat Leif Öbrink ordförande i Stödföreningen Free Dawit Isaak.

– Det här komplicerar det hela ytterligare och presidenten i Eritrea kommer dra nytta av oenigheten i Sverige. Han tänker att de har vunnit och att de har lyckas splittra Sverige kampanjen, säger Leif Öbrink till Nyheter24.

Första gången som Arhe Hamednaca fick uppgifterna om Dawits död var för två månader sedan. Och enligt riksdagsledamoten är källorna mycket trovärdiga.

– Det finns uppgifter som säger att han är död. Varför ska vi spekulera mot varandra? Jag tycker det är bullshit. Det är det jag är ledsen över, säger Arhe Hamednaca till Nyheter24.

Samtidigt som Lars Adaktusson via sitt program spred nyheten om Dawits död visade det sig att Dawit Isaaks familj inte visste om att de skulle sända ut informationen om hans död.

– Lars Adaktusson säger att han hade pratat med familjen men enligt dottern Betlehem Isaak har det inte fått reda på något, säger Leif Öbrink, till Nyheter24.

Men ord står mot ord och enligt Lars Adaktusson var familjen informerad.

– Jag vet att familjen var informerad och jag har namnet på den person som kontaktat familjen, säger Lars Adaktusson till Nyheter24.

– Det vi har sagt är att vi har uppgifter om att han inte längre finns kvar i fängelset.

Ångrar du att ni gick ut med uppgifterna om hans död på Dawit Isaaks födelsedag?

– Jag ångrar inte att vi gick ut med uppgifterna. Jag har inte uppfattat kritiken så som att det handlar om dagen. Det finns ifrågasättande om det var rätt att sända ut uppgifterna men det var relevanta eftersom det var väl underbyggda, Säger Lars Adaktusson.

Arhe Hamednacas uppgifter verkar nu även ha rotat sig hos Utrikesdepartementet. Uppgifter till Nyheter24 gör gällande att man även inom UD befarar att Isaak är död. Uppgifter man dock inte är beredd att uttrycka offentligt.

– Något har hänt, det finns ingen rök utan eld. Vi är inte 100 % men de signaler vi får är oroväckande. De enda som har beviset är eritreanska regeringen och de måste bevisa att Dawit lever, säger Arhe Hamednaca.

Men Leif Öbrink håller inte med. Han kommer fortsätta att lägga ut trådar i sitt kontaktnät både i Eritrea och Europa för att få reda på vad som verkligen har hänt.

– Några dagar till så ska man se mer svart på vitt vad som har hänt, säger Leif Öbrink till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela