Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2005
reaktioner idag

Brutalt misshandlad av fem krogvakter

Natten till lördagen blev Jerry Boman, utan att veta varför, misshandlad, kränkt och förd till häktet.

Jerry Boman blev natten mot lördagen brutalt misshandlad och kränkt av fem krogvakter, utan att få veta varför.

Det var på klubben Studion på Kulturhuset som misshandeln inträffade.

Natten mot lördagen den 29 oktober blev Jerry Boman brutalt misshandlad av fem vakter på Kulturhusets klubb "Studion".

Dagen efter misshandeln fick Jerry veta att han blivt anmäld för att ha slagit en vakt i ansiktet, och knäckt fingret på en annan. Själv har han anmält vakterna för misshandel, där hans berättelse stärks av ett vittne.

För Nyheter24 berättar han sin version av händelseförloppet

Omkring klockan 02.40 står Jerry och hans flickvän i baren och diskuterar. Plötsligt kommer en kille i grå munkjacka fram och ställer sig emellan dem. Han tar upp mobiltelefonen men säger inte vad han vill. Jerry ber honom gå, men killen står kvar.

– Jag tyckte att det var ett lite märkligt sätt att bete sig på, säger Jerry till Nyheter24.

"Nu ska den jäveln få"

Sedan går allt väldigt fort. Killen i grå munkjacka visar sig vara vakt, trots att det inte syns på honom annat än ett, enligt Jerry, slitet tryck på ryggen där det står "Security." Plötsligt vänder sig killen om, lägger ner mobilen i fickan och greppar tag i Jerry. Samtidigt kommer en annan kille upp bakifrån, och i ett stenhårt grepp bänder upp vänsterarmen på honom. Två vakter kommer rusande, och Jerry tror för en sekund att de ska hjälpa honom. Det gör de inte. I stället greppar de tag i honom ännu hårdare.

– Jag får panik och försöker slingra mig, berättar han.

Han förstår nu att alla fyra är vakter. De tar ett stenhårt grepp om honom och för honom mot utgången.

– De svarar inte på vad det är jag har gjort, i stället säger de "nu ska den jäveln få". På väg bort trycker de upp mig mot en glasvägg, med ansiktet före. Jag blir helt chockad.

Fyra av vakterna, som nu är fem till antalet, håller tag i Jerry medan den femte fäster en handfängsel kring hans vänstra handled. Därefter drar han kraftigt i den andra handfängseln så att Jerrys vänstra arm far upp bak på ryggen.

Tvingas sitta på golvet

I stället för att kasta ut honom så förs han in i ett rum bakom en glasvägg. Jerrys arm värker. Vakterna säger åt honom att sätta sig på golvet. Men han ber om att få sitta på en stol, eftersom smärtan i armen är fruktansvärd. Då får han till svars att om han inte håller käften så får han ligga på mage, med händerna fängslade bakom ryggen.

– Jag får sitta där på golvet, det känns väldigt kränkande eftersom alla som går förbi kan se mig. Jag sitter där utan att få svar på vad jag har gjort, säger han till Nyheter24.

Tiden går och vakterna vägrar förklara vad han gjort. De säger att polisen ska komma. Klubben hinner sluta och gästerna gå, till sist är det bara vakter kvar. Jerry undrar om polisen är på gång och får till svars:

– De säger att "det får vi hoppas för din skull, vi kan ju puckla på dig här och ingen kommer att se något eftersom alla har gått hem."

Blir förd till häktet i pikébuss

Till slut kommer polisen. Jerry kan se hur de står och pratar med vakterna. Sedan kommer de in och för ut honom till en pikébuss utan att så mycket som fråga honom om hur han mår eller vad som har hänt. I pikébussen blir han tillfrågad om han har använt droger. Vilket han inte har. Men ingen gör ett drogtest eller utandningsprov på honom.

Han förs till häktet och blir inlåst där, utan chans att kontakta vare sig sin flickvän eller någon annan. Ingen svarar på varför han sitter där eller vad han är anklagad för. Han ber om att få komma till en läkare men får ett nekande svar. Till sist lyckas han tjata till sig två värktabletter mot den fruktansvärda smärtan i armen.

"Dömd på förhand"

Dagen efter en ångestfylld natt i häktet får han veta att vakterna anmält honom för att ha slagit en vakt i ansiktet två gånger och knäckt fingret på en annan vakt. Han blir så chockad att han är nära att trilla av stolen.

– Jag känner mig så fruktansvärt dömd på förhand, ingen var intresserad av att höra vad jag hade att säga.

Jerry har nu anmält vakterna, och förundersökning pågår. Nyheter24 har försökt nå förundersökningsledaren, men fått beskedet att han inte är tillbaka i tjänst förrän på måndag.

Aldrig tidigare varit i närheten av något liknande

– Jag mår jättedåligt. Jag har pratat med psykologer och hyperventilerat och knappt kunnat sova någonting sedan i fredags.

Jerry jobbar som DJ och är van att vistas i krogmiljö. Han vill påpeka att han aldrig tidigare varit med om något liknande över huvudtaget. Han menar att det på något sätt måste ha blivit ett extremt missförstånd som spårade ur. Jerry har inget emot vakter överlag, tvärtom så hyser han en stor respekt för de som kväll efter kväll står ut med att jobba med jobbiga och berusade människor.

– Jag har liksom ingenting emot de här vakterna, men jag är rädd för dem, säger han.

Nyheter24 har inte kunnat nå Kulturhusets chef, men enligt Jerry så är alla på Kulturhuset och klubben förskräckta över vad som inträffat och ska se över ärendet.

Mer:

Birka Paradise blev Birka Hell - "vakterna kallade mig Sverigefitta"