SD: "Finns behov av utökad militärpolis"

- 01/11/2011, 19:16 -
Mikael Jansson (SD) vill införa militärpolis.
1 av 3

Mikael Jansson (SD) vill införa militärpolis.

Riksdagen

Riksdagsledamoten Mikael Jansson tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson  och partisekreteraren Björn Söder.
2 av 3

Riksdagsledamoten Mikael Jansson tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder.

Dan Hansson / SCANPIX

Jansson anser att militärpolisen ska ha större befogenheter än polisen.
3 av 3

Jansson anser att militärpolisen ska ha större befogenheter än polisen.

Riksdagsledamoten Mikael Jansson (SD) föreslår i en motion att införa en militärpolis som ska ge understöd till ordningspolisen, bland annat i förorterna.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mikael Jansson vill införa gendarmeri, enklare förklarat som militärpolis, som ska kunna sättas in i "problemområden" och vid demonstrationer. Det föreslår han i en riksdagsmotion.

– Det beror på utvecklingen i samhället, det har blivit värre i förorten och vid demonstrationer, säger Mikael Jansson (SD), till Nyheter24.

"Kan krävas en lagändring"

Jansson säger till Nyheter24 att svenska lagar är bra, men att de inte tillämpas som de ska. Han menar att det kan komma att krävas en lagändring, för att förhindra situationer som enligt honom förvärras varje år.

Tidningen Expo har tagit del av Janssons riksdagsmotion där det står: "Det finns därför enligt vår mening ett behov av någon form av utökad militärpolisorganisation med uppgifter utöver dem som den vanliga ordningspolisen normalt hanterar. Dessa uppgifter skulle kunna handla om att ge understöd till ordningspolisen vid svårare ordningsstörningar."

Tar efter andra länder

Italien, Portugal och Frankrike är länder som har ett gendarmerisystem, något som Jansson tycker att Sverige ska ta efter.

Tidningen Expo har varit i kontakt med förste viceordförande i polisförbundet, Lars Bergman, som riktar kritik mot förslaget. Han syftar till diskussioner på europanivå, där bland annat polisfacket i Portugal som har militärpolis vill skilja sig helt från denna. Han anser att införa en militärpolis är att gå tillbaka till någon typ av militärdiktatur.

Det anser inte Jansson.

– Det finns en tradition i Sverige att man inte har militär i samhället. Det handlar mer om att jämföra med andra länders sätt att hantera problemen, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är inte riktigt en militärpolis, det är en polis som ska vara underställd rikspolisen, som ska kunna bemöta större folkmassor, med en annan utrustning än polisens.

Exakt vad för utrustning vill han inte gå in på men har tidigare sagt att det kan röra sig om bland annat vattenkanoner.