Muslimsk man avkastad från tåg för att han bad

- 03/11/2011, 15:17 -
Stockholm

35-åringen kastades av tåget trots att han åker med SJ:s tåg till och från jobbet och har månadskort.

Bertil Ericson / SCANPIX

"Konduktören betedde sig iskallt. Jag känner mig kränkt och diskriminerad."

STOCKHOLM. På väg hem till Flen från jobbet i Stockholm var den 35-årige muslimske mannen tvungen att be en av dagens böner på tåget. För att inte störa någon begav han sig till en lugn och avskärmad kupé - precis som han har gjort flera gånger tidigare.

– Jag började att be men sedan kom konduktören och knuffade mig tre gånger i ryggen så att jag höll på att ramla framåt. Sedan sa hon: Visa mig biljetten! Hörru!, säger 35-åringen till Nyheter24.

När han inte visar upp sitt månadskort för den kvinnliga konduktören, då han menar att han inte får avbryta bönen medan den pågår, bestämmer han sig för att söka upp henne direkt efter han är klar.

– Jag sökte upp henne och visade mitt månadskort. I stället för att titta på det sa hon att jag skulle ha visat det när hon frågade. Sedan fick jag veta att jag skulle kastas av vid nästa station, säger han och fortsätter:

– Hon betedde sig iskallt. Jag känner mig kränkt och diskriminerad.

SJ vägrar kommentera fallet

Händelsen, som är anmäld till Diskrimineringsombudsmannen (DO),  inträffade fredagen den 27 maj på dagens sista tåg mot Flen. Eftersom den 35-årige mannen, som har valt att vara anonym, är praktiserande muslim ber han alltid fem gånger om dagen och då ibland på tåget.

När Nyheter24 ringer upp SJ:s presstjänst meddelar de att de vill återkomma i ärendet. Men när SJ väljer att inte återkoppla i ärendet ringer vi upp dem igen.

– Jag känner till ärendet och SJ ska komma med några svar till DO. Vi kommenterar därför inte pågående utredningar, säger Telma Henriksson på SJ:s presstjänst till Nyheter24.

Efter att den 35-årige mannen förklarat att det aldrig tidigare har varit några problem med andra konduktörer får han höra:

"Vi har rätt att kasta ut dig från tåget och går du inte med på det så ringer vi polisen." - från den kvinnliga konduktören.

Lämnade 35-åringen på perrongen

35-åringen, som inte hade haft någonstans att sova om han inte kom med detta det sista tåget till Flen, vägrar att lämna tåget. Konduktören och ytterligare en ur SJ:s personal väljer då att ringa till polisen som möter upp tåget vid nästa station i Flemingsberg. Efter ett kort förhör får han veta att han anmälts för hot mot tjänsteman. Därefter frågar 35-åringen om han får gå på tåget igen.

– Polisen sa till mig att de är konduktören som bestämmer vilka de vill ha på tåget. Efter det steg konduktören iskallt och arrogant upp på tåget och åkte iväg.

Mannen som nu inte har någonstans att ta vägen väljer att ta sig tillbaka till centralen. I stället för att sova utomhus tar han sig till en moské i Akalla där han tillbringar natten.

– Det finns sådana människor i samhället men om de har en rasistisk hållning får de hålla det privat och inte ta ut det i sitt jobb, säger han till Nyheter24.

Efter incidenten kontaktade 35-åringen SJ:s kundtjänst och berättade vad han varit med om. Enligt mannen sa de då att detta inte var acceptabelt och ersatte honom med en värdecheck på 1 000 kronor.

– Det här handlar inte om pengar. Det handlar om upprättelse, säger 35-åringen till Nyheter24.