Konduktören kastade av en muslimsk man från tåget och SJ vägrar ännu kommentera. Vad berodde beslutet på?
1 av 3
Konduktören kastade av en muslimsk man från tåget och SJ vägrar ännu kommentera. Vad berodde beslutet på? - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Vänsterdebattören Ali Esbati menar att det kan vara ett tecken på islamofobi.
2 av 3
Vänsterdebattören Ali Esbati menar att det kan vara ett tecken på islamofobi. - Foto: Mats Andersson / SCANPIX
SJ:s första svar till de som frågade om händelsen var detta.
3 av 3
SJ:s första svar till de som frågade om händelsen var detta. - Foto: Faksimil från Twitter

Efter avkastningen: "SJ kan inte komma undan"

Islamofobi eller "avkastningspolitik" - vad låg egentligen bakom att en muslimsk man kastades av ett tåg sedan han bett en bön? SJ är fortfarande tysta om händelsen.


SJ kastade av 11-årig flicka

SJ har tidigare uppmärksammats för att vara snabba på att kasta av sina passagerare.

I början på augusti tvingades en 11-årig flicka av tåget i Kumla för att hon inte kunde visa upp en biljett. På perrongen var de dock ingen som tog emot den lilla flickan. 11-åringen försvann sedan spårlöst och var borta över en natt innan hon hittades av polisen.

Det visade sig tillslut att flickan reste tillsammans med sin syster som hade biljetterna. Vid tillfället var hon dock på toaletten.

SJ försvarade sig med att de trodde att flickan vad 17-18 år.

STOCKHOLM. SJ tiger om fallet med den muslimske man som kastades av ett tåg sedan han bett en bön när konduktören ville se biljetten. Trots att han sedan visade upp sitt månadskort slängdes han av i Stockholmsförorten Flemingsberg.

– I en sådan här situation borde de göra en uppföljning. De kan inte komma undan med att hänvisa till att de inte kan kommentera. Det visar på en klar okänslighet, säger debattören Ali Esbati, som var en av dem som reagerade på historien, till Nyheter24.

Han menar att detta också kan vara ett litet men ändå betydelsefullt tecken på islamofobi.

– Det händer sådana här små saker dagligen som visar att muslimer är mindre välkomna och icke fullvärdiga medborgare. Det är små saker som får stora konsekvenser, säger han.

"De klarar inte av många skandaler till"

PR-konsulten Paul Ronge menar att han också skulle ha rått SJ till att inte kommentera med hänvisning till Diskrimineringsombudsmannens pågående utredning. Däremot tycker han att de måste bli tydligare vad gäller att personer kastas av tågen.

– De klarar inte många sådana här skandaler till, speciellt när det gäller denna "avkastningspolitik". De måste göra en genomgång, säger han till Nyheter24.

Vad ska de göra för att starka varumärket?

– Deras grundproblem är att leveransen. De måste skärpa upp sig, klara av att ha tåg som kommer i tid och inte få samma problem med lövhalka och snö. Det är ingen kommunikationsavdelning eller en sån som jag som de behöver nu.

Ali Esbati vill ogärna såga hela SJ och menar att med så många resor är det klart att det kan bli fel. Det är sättet det hanteras på som är en stor del av problemet.

– Generellt sett man måste vara mer varsam hur man gör vid de här situationerna, säger han.

Fortsatt tystnad från SJ

På SJ:s officiella Twitterkonto gick det kort efter torsdagens nyhet att läsa följande: "Vi kommer ge vår version av varför vi tycker att vi gjort rätt till DO." Men Telma Henriksson på företagets presstjänst vill varken kommentera det eller något annat.

– Vi kommenterar fortfarande ingenting, säger hon till Nyheter24.

Men ni skrev på twitter igår att ni hade gjort rätt?

– Ja, fast vi kommenterar ingenting innan DO:s beslut.

Paul Ronge menar att det kan tyda på en brist i kommunikationen mellan de som sköter Twitterkontot och pressavdelningen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!