Söndag 2 Okt
Stockholm

Jägareförbundet jämför djurrättsorganisation med nazism

"Folk som inte bryr sig om lagen och öppet vädrar ett människoförakt som på mer än ett sätt liknar det vi såg i Tyskland under nazismen".
1 av 4
"Folk som inte bryr sig om lagen och öppet vädrar ett människoförakt som på mer än ett sätt liknar det vi såg i Tyskland under nazismen". Foto: Faksimil från Svenska Jägareförbundet
Vargdebatten är kanske en av de hårdaste stridsfrågorna i Sverige sedan flera år tillbaka.
2 av 4
Vargdebatten är kanske en av de hårdaste stridsfrågorna i Sverige sedan flera år tillbaka. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Daniel Ligné skrev ett blogginlägg där han jämförde djurrättsorganisationer med nazism.
3 av 4
Daniel Ligné skrev ett blogginlägg där han jämförde djurrättsorganisationer med nazism. Foto: M. Lewander / Svenska Jägareförbundet
Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson tycker att blogginlägget är oacceptabelt.
4 av 4
Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson tycker att blogginlägget är oacceptabelt. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

"Folk som inte bryr sig om lagen och öppet vädrar ett människoförakt som på mer än ett sätt liknar det vi såg i Tyskland under nazismen". Så beskrivs bland annat Djurens rätt i ett blogginlägg på Jägareförbundets hemsida.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SVERIGE. Vargdebatten i Sverige har länge rasat mellan jägare och olika organisationer med fokus på djurrätt och naturskydd. Stämningen är redan uppiskad mellan de båda lägren men i en blogg på Svenska Jägareförbundets hemsida kastas ytterligare en brandfackla.

Daniel Ligné, biträdande riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundets nationella kansli på Öster Malma, hävdar att bland annat Naturskyddsföreningen (SNF) samarbetar med Nordulv som också har annonser för Djurens rätt. Ligné beskriver dem så här:

"Folk som inte bryr sig om lagen och öppet vädrar ett människoförakt som på mer än ett sätt liknar det vi såg i Tyskland under nazismen".

– Det är bara ett konstaterande, det är så det är, säger han till Nyheter24.

"Det är en kränkning"

SNF:s ordförande Mikael Karlsson blir upprörd när han hör talas om blogginlägget.

– Jag har aldrig hört något så grovt från en anställd på det största jägarförbundet i Sverige. Det är en kränkning, säger han till Nyheter24.

Ligné får ett visst medhåll från Jägarnas riksförbund, som vanligen anses vara mindre radikala. Deras ordförande Solveig Larsson säger till Nyheter24 att de tar avstånd från Djurens rätt och deras aktioner men har inte satt sig in i jämförelsen med nazism.

Piskar inte detta upp vargdebatten ytterligare?

– Det är klart att det är en konfliktfråga men det måste man diskutera, det kan vara farligare att sopa dem under mattan.

"Människan måste vara överordnad djuren"

Ligné menar att vissa organisationer jämställer djuren med människorna och att detta är en farlig utveckling. I sitt inlägg hänvisar han bland annat till en essä av Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund.

– Hela vårt samhälle bygger på en särställning där människan är överordnad djuren. Så måste det vara, annars faller samhället samman, säger Daniel Ligné.

– När man jämställer människor med djur är det ju på ett principiellt plan, säger Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson.

Han hoppas nu att Svenska jägareförbundet ska agera mot Daniel Ligné och ta bort blogginlägget.

– Jag tycker att det är oacceptabelt. Deras ordförande borde gå ut och be om ursäkt till dem det berör, säger Karlsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.