Jimmie Åkesson nobbades från Nobelfesten - i år igen.
1 av 3
Jimmie Åkesson nobbades från Nobelfesten - i år igen. - Foto: Mats Andersson / SCANPIX /
Jimmie Åkesson är bjuden på lunch hemma hos Kungen.
2 av 3
Jimmie Åkesson är bjuden på lunch hemma hos Kungen. - Foto: Mats Andersson / SCANPIX /
Ja, det ska väl bli trevligt? Inte sant, Kungen?
3 av 3
Ja, det ska väl bli trevligt? Inte sant, Kungen? - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

SD-ledaren bjuds på lunch - av Kungen

På Nobelfesten får han inte hålla till - men hos Kungen och Drottningen är Jimmie Åkesson välkommen på lunch.


"Kungen är centerpartist"

Innan riksdagsvalet lät tidningen City samtliga riksdagspartier jämföra sin politik med Kungens uttalanden i hans tal på nationaldagen. Centerpartiet låg närmast hans åsikter - vilket då tolkades som att Kungens partitillhörighet var fastslagen.

- Det är kul. Vi har alltid gillat kungen. Men vi vill inte dra alltför stora partipolitiska växlar på detta av respekt för kungen och hans roll som statschef, sa Anders Flanking, dåvarande partisekreterare för centerpartiet till City.

Undrar om sverigedemokraternas Jimmie Åkesson får honom att ändra sig?

Jimmie Åkesson, sverigedemokratisk partiledare, har även i år nobbats från att delta på Nobelfesten. Men den glamourösa tillställningen kan han mycket väl avstå ifrån - den 6 december är han nämligen välkommen till det Kungliga slottet på lunch.

– Detta är en tradition sedan många år tillbaka att kungaparet bjuder alla nya partiledare på lunch. De tar inte ställning till politikerns roll i övrigt, säger Bertil Ternert, informationschef på Hovet, till Metro.

Vad som kommer att diskuteras under lunchen är och förblir hemligt. Men vissa ämnen kommer att undvikas.

– Man kan sammanfatta det så här. De kommer självklart att undvika allt för polemiserande ståndpunkter, säger Bertil Ternert.

För Jimmie Åkesson känns bjudningen fullt normal.

– Som jag förstår saken brukar kungafamiljen träffa riksdagens nya partiledare på det här sättet. Det känns helt naturligt, skriver han i ett mejl till Metro.

Daniel nobbar

På lunchen närvarar Konung Carl XVI Gustaf, Drottning Silvia och Kronprinsessan Victoria. När socialdemokraternas nyvalda partiledare bjuds på lunch under tisdagen närvarar också Prins Daniel.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!