Regeringen presenterade under måndagen en rad åtgärder för att förbättra äldreomsorgen efter alla avslöjanden om Carema.
1 av 3
Regeringen presenterade under måndagen en rad åtgärder för att förbättra äldreomsorgen efter alla avslöjanden om Carema. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Mats Gerdau ser inget problem i Douglas forna affärer.
2 av 3
Mats Gerdau ser inget problem i Douglas forna affärer. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Moderaterna ska ta krafttag mot bristerna i äldreomsorgen. Samtidigt sitter Gustaf Douglas, som gjorde ett stort miljonklipp när han sålde kritiserade Attendo, i partistyrelsen.
3 av 3
Moderaterna ska ta krafttag mot bristerna i äldreomsorgen. Samtidigt sitter Gustaf Douglas, som gjorde ett stort miljonklipp när han sålde kritiserade Attendo, i partistyrelsen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Tjänade storkovan på att sälja privat vård - sitter i M-styrelsen

Publicerades: 15 Nov 2011, 14:32, Uppdaterades: 1 Mar 2012, 11:39

Gustaf Douglas tjänade hundratals miljoner när han sålde aktieinnehavet i vårdföretaget Attendo. Samtidigt sitter han i Moderaternas partistyrelse.


Tidigare Securitasskandal

Gustaf Douglas har via företaget Säki stora intressen i säkerhetsföretaget Securitas. I våras kritiserades han och företaget starkt för att de motarbetade facklig verksamhet i Indien.

Fackliga medarbetare i Sverige som varit och studerat situationen i Indien menade då bland annat att vakterna där inte fått lön på flera månader och en kort tid innan detta hade indiska Securitas "en icke fackligt ansluten personalstyrka" som en del av sin "vinnande spets" i olika broschyrer.

SVERIGE. Samtidigt som Caremaskandalerna fått både kommun och regering att agera i äldrefrågorna sitter en av avregleringens jättevinnare Gustaf Douglas i Moderaternas partistyrelse. Han har gjort stora multimiljonklipp på att först driva och sedan sälja ett annat ofta ifrågasatt privat vårdföretag, Attendo. Och frågan är om det skadar trovärdigheten för Moderaterna när de nu ska leda regeringens arbete för en bättre äldreomsorg?

– Nej, han sålde företaget för fem år sen så det är väl inget problem. Det viktigaste är kvalitén, inte vem som äger företaget, säger Mats Gerdau (M), riksdagsledamot, till Nyheter24.

Han leder Moderaternas arbete med äldreomsorgen tillsammans med partisekreterare Sofia Arkelsten.

Gjorde skattefri reavinst på 642 miljoner

Det var 2005 som Gustaf Douglas var huvudägare i Attendo tillsammans med kollegan Melker Schörling. Samma år sålde de bolaget till Bridgepoint AB för uppemot 2,2 miljarder kronor. Bridgepoint ägs av ett riskkapitalbolag baserat i London. Douglas investmentbolag Säki gjorde vid affären en skattefri reavinst på 642 miljoner kronor.

I en debattartikel på DN Debatt skriver Gerdau och Arkelsten att "blotta misstanken att pengarna hamnar i skatteparadis urholkar trovärdigheten för branschen".

– Man ska inte kunna hålla på och flytta skattepengar från Sverige. Men det blir något som inte bara införs i vård- och omsorgsbranschen utan generellt, säger Mats Gerdau och hänvisar till finansminister Anders Borgs besked på måndagen.

"Han har inga kommentarer"

Gustaf Douglas går ej att nå via Moderaternas pressavdelning utan endast via sitt nuvarande företag Latour. Nyheter24 lämnar ett meddelande hos receptionen om att vi vill ställa frågor kring situationen inom svensk äldreomsorg med tanke på de senaste skandalerna och Douglas tidigare stora ägande i Attendo. Någon återkoppling får Nyheter24 inte och när vi återigen ringer upp Latour blir svaret kortfattat.

– Han har inga kommentarer till detta, säger Gustaf Douglas sekreterare Anna Frankell till Nyheter24.

Företaget Attendo Care har också kritiserats på senare tid, bland annat i ett fall i Stockholm där staden sa upp avtalet efter avslöjanden om olika missförhållanden.

Efter Douglas kanonaffär har Attendo bytt ägare igen då Industri Kapital köpt upp verksamheten.

/
/
/
/
/
/
Relaterat
Efter Caremaskandalerna - regeringen föreslår ändringar
Avslöjandena om missförhållanden i den privata äldreomsorgen har fått politikerna att reagera. Nu kommer flera nya regeringsförslag om äldrevården.
Carema kan tvingas bort från Falun efter skandalen
Carema Care kommer troligtvis inte att få förlängt kontrakt med kommunen i Falun efter vanvårdsskandalerna på bolagets äldreboenden.
Döende man lämnades ensam – framför tv:n
Personalen på äldreboendet Korsnäsgården i Falun visste om att mannen var döende och hade svår dödsångest. Ändå vägrade äldreboendet, av besparingsskäl, att ta in extrapersonal för att vaka. Istället sattes mannen framför tv:n där han dog ensam, skriver Dagens Nyheter.
Hur stoppar vi framtidens vårdskandaler?
Efter avslöjandena om Carema - ska vinsterna förbjudas? – Det är bättre att ställa stränga krav på kvalitet och vad som händer om kraven inte uppfylls, säger SKL:s förbundsjurist.
Ingen kontrollerar vem som jobbar inom äldrevården
Lagen säger olika om barn och äldre. För att få arbeta med barn måste du lämna in utdrag ur belastningsregistret. När det kommer till äldrevården så är det upp till arbetsgivaren själv att fatta beslut. Ett beslut som de flesta inte ens reflekterar över att ta.
Ny vårdskandal: Kvinna frös ihjäl på vårdhem
Hade en kroppstemperatur på bara 27,5 grader.
Senaste nytt

Sydkorea utreder internationella adoptioner

Haavisto ställer upp i presidentvalet

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet 2024, meddelar han på en pressträff, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Slutspurt i EU:s migrationsmara

Kan EU-länderna enas om sin syn på migrationen? Hoppet är stort vid det ministermöte i Luxemburg som kan bana väg för en historisk uppgörelse i EU. Hundra meter kvar, säger inrikeskommissionären Ylva Johansson.

25-årig man anhållen – misstänks ha kört ihjäl elvaårig pojke på cykel

Den 25-årige man som under onsdagskvällen greps efter att en elvaårig pojke på cykel blivit påkörd har anhållits. Pojken fördes till sjukhus med helikopter men hans liv gick inte att rädda.

Din elsparkcykel kan vara olaglig att köra – säljs ändå: "Helt andra krav"

Bara en tredjedel av de populäraste elsparkcyklarna som går att köpa hos flera butikskedjor får enligt lag köras på allmän väg, rapporterar P3 Nyheter.

Man körda av vägen och dog – flydde från polisen

1 timme sedan
En man har dött efter att ha kört av vägen med bil i Köpings kommun.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.