Enligt belgiska forskare är det den grå hjärnsubstansem som påverkas.
1 av 3
Enligt belgiska forskare är det den grå hjärnsubstansem som påverkas. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Undersökningen gjordes på tyska 14-åringar.
2 av 3
Undersökningen gjordes på tyska 14-åringar. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Counter-Strike proffset Björn Pers tycker att det är en märklig jämförelse.
3 av 3
Counter-Strike proffset Björn Pers tycker att det är en märklig jämförelse. - Foto: Fragbite

Dataspel jämförs med missbruk

Forskning har visat att hjärnan hos unga som spelar mycket dataspel påverkas på samma sätt som vid missbruk.


Grå hjärnsubstans

Grå hjärnsubstans består till huvuddelen av neuronens (celltyp i nervsystemet) kropp och ses som grå vävnad. I den grå hjärnsubstansen sker största delen av hjärnans informationsbehandling.

I den vita hjärnsubstansen sker en så kallad informationstransport mellan nervcellerna i den gråa hjärnsubstansen. Jämför man hjärnan med till exempel en dator så skulle den gråa substansen vara själva datorn och den vita substansen kablarna som binder samman datorerna och gör det möjligt till kommunikation.

Ny forskning har visat att 14-åringar som spelar mycket dataspel har mer grå hjärnsubstans i hjärnans belöningscentrum än andra jämnåriga som inte spelar lika mycket. En forskargrupp antyder nu att dataspelande kan kopplas till förändringar i hjärnan, på samma sätt som vid missbruk. Men alla håller inte med.

– Jag tycker att det är en konstig jämförelse, säger Counter-Strike proffset Björn Pers, till Nyheter24.

Han menar att ett missbruk i så fall mer handlar om dålig självdisciplin, att dataspelarna hellre spelar än att göra annat.

– Men man får ju tänka på att exempelvis drogmissbruk har en direkt negtiv påverkan på kroppen, det har inte dataspel, säger han.

254 fjortonåringar ingick i undersökningen

Forskare vid Gent-universitet i Belgien har undersökt hur dataspelande påverkar unga. 254 tonåringar från Berlin delades upp i två grupper. I den ena gruppen fanns 52 pojkar och 24 flickor som spelade dataspel i minst nio timmar per vecka. Den andra gruppen bestod av 20 pojkar och 58 flickor som spelade max nio timmar i veckan. 

Med hjälp av en form av skiktröntgen kunde forskarna påvisa skillnader i 14-åringarnas hjärnor. Det visade sig att de som ingick i den grupp som spelade mer än nio timmar i veckan hade mer grå hjärnsubstans i den del av hjärnan som påverkar samspelet mellan beteende och känslor.

Tidigare forskning har visat att den egenskapen är central när det kommer till processer som kan leda till beroendeframkallande beteenden.

Kritiserat intresse

Dataspelsintresserade har många gånger fått kritiska ögon riktade mot sig, men kritiken tycks ha lagt sig en aning.

– Tidigare har det varit mycket kritik. För tio år sedan när det här kom så var det en annan hysteri, den har lagt sig nu, säger Pers till Nyheter24.

Trots forskningsresultatet vill forskarna understryka att det fortfarande är mycket som återstår att ta reda på. Men man menar att den nu påvisade länken mellan strukturen i hjärnan och benägenheten till att spela dataspel är till stor hjälp för forskningen om hjärnans roll för missbruksbeteenden.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!