När han gästade SVT:s Agenda under söndagen vägrade Thomas Östros ge sitt förtroende till partiledaren Håkan Juholt.
1 av 6
När han gästade SVT:s Agenda under söndagen vägrade Thomas Östros ge sitt förtroende till partiledaren Håkan Juholt. - Foto: Faksimil från SVT Play
Anders Johansson, kommunalråd i Sigtuna och ledamot i partistyrelsen, kritiserade nyligen Juholt.
2 av 6
Anders Johansson, kommunalråd i Sigtuna och ledamot i partistyrelsen, kritiserade nyligen Juholt. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Frågan är hur länge den interna maktkampen mot den omsusade partiledaren kan pågå.
3 av 6
Frågan är hur länge den interna maktkampen mot den omsusade partiledaren kan pågå. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld har svårt att uppfatta Östros medverkan som något annat än ett medvetet utspel.
4 av 6
S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld har svårt att uppfatta Östros medverkan som något annat än ett medvetet utspel. - Foto: Victor Svedberg / Broderskapsrörelsen
Ardalan Shekarabi tillsammans med kollegan Anna Johansson när de presenterade kriskommissionens rapport i februari i år.
5 av 6
Ardalan Shekarabi tillsammans med kollegan Anna Johansson när de presenterade kriskommissionens rapport i februari i år. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Ingen av dessa ledande socialdemokrater har gått att nå för en kommentar på måndagen.
6 av 6
Ingen av dessa ledande socialdemokrater har gått att nå för en kommentar på måndagen. - Foto: Riksdagen

Östros duckade om Juholt - "Ett medvetet utspel"

Thomas Östros medverkan i Agenda belyste de interna konflikterna i S. Nu menar kriskommissionens tidigare ordförande att tiden är knapp för att återfå något förtroende.


"Ingen anledning att respektera S"

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén bloggar på måndagen om Thomas Östros medverkan i Agenda och förtroendekrisen för Håkan Juholt.

"(...) partiet är så oerhört upptaget med det interna maktkriget att det inte finns någon som helst anledning för väljarna att på nytt börja respektera Socialdemokraterna. Om Östros ville att partiet skulle återvinna respekten skulle han inte gjort som han gör, naturligtvis. Respekten är, för Östros gäng, alltid underordnad maktstriden", skriver han.

Läs hela blogginlägget här.

STOCKHOLM. Ett parti i fritt fall i opinionen, en nytillträdd politisk stabschef som ska få slut på oklarheterna och toppnamn som vägrar uttala sitt förtroende för partiledaren. Socialdemokraternas fortsätter att vara ett parti som präglas av kris och kaos.

På söndagen medverkade tidigare statsrådet Thomas Östros i SVT:s Agenda. Där uttryckte han förtroende för det verkställande utskottets beslut att stödja partiledaren Håkan Juholt, men vägrade att själv uttryckligen uttala förtroende för S-ledaren. Ett medvetet utspel, menar S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

– Det är svårt att uppfatta det som något annat. Östros är en så erfaren politiker, han vet hur sådana här saker tolkas, säger han till Nyheter24.

"Ju längre detta håller på, desto mindre relevanta blir S"

Thomas Östros utspel riktar återigen fokus mot partiledarfrågan snarare än några politiska förslag. Ardalan Shekarabi, som var en av två ordförande i Socialdemokraternas kriskommission, menar att tiden nu är knapp.

– I stället för att fokusera på rätt saker hamnar man i en maktpolitisk intern diskussion. Ju längre tid detta håller på, desto mindre relevant blir partiet för svenskarna, säger han till Nyheter24.

Shekarabi har varit föräldraledig i ett antal månader och således följt den värsta krisen utifrån via medierna och kontakter med kollegor inom partiet.

– Den här situationen saknar historisk motsvarighet, det är ytterst allvarligt och det tror jag alla socialdemokrater inser, säger han om höstens diskussion och förtroendekrisen för Håkan Juholt.

Kriskommissionens förre ordförande vill dock inte själv ge sig in i frågan om Juholt är lämplig som partiledare.

– Jag har valt att stå utanför den diskussionen, det finns de i partiet som är valda för att ta ställning i den frågan, säger Ardalan Shekarabi.

Tystnad från S-politikerna

Nyheter24 har på måndagen sökt flera framstående socialdemokrater. Thomas Östros, Carin Jämtin, Sven-Erik Österberg, Mikael Damberg, Veronica Palm, Anders Ygeman, Luciano Astudillo och Maryam Yazdanfar har samtliga avböjt att kommentera eller inte gått att nå.

Samtidigt som många andra debatterade Östros Agendamedverkan på till exempel Twitter var det också knäpptyst från S-politikerna. Ulf Bjereld menar att det kan bero på två olika saker.

– Antingen vill man hålla fast vid det tidigare beslutet och inte bidra till diskussionen efter Johanssons och Östros utspel. Eller så delar man deras åsikter och väljer därför att inte uttala sig, säger han.

Ny stabschef och minskat stöd i opinionen

På måndagen kom beskedet att Mats Andersson, tidigare inrikespolitisk sekreterare hos Göran Persson, Mona Sahlin och nu Håkan Juholt, blir ny chef för partiledningens sekretariat. Frågan är om han kan vara med och få partiet upp ur krisen.

En opinionsundersökning från Skop, som presenterades på måndagen, visade att Socialdemokraterna blott har 26,8 procent av väljarstödet och att avståndet upp till Moderaterna är hela 8,6 procentenheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En man tände på fredagen eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut.