Ali går på lugnande mediciner och har gett upp hoppet om livet.
1 av 3
Ali går på lugnande mediciner och har gett upp hoppet om livet. - Foto: Matilda Andersson / Nyheter24
I nästa vecka väntas Migrationsverkets beslut komma.
2 av 3
I nästa vecka väntas Migrationsverkets beslut komma. - Foto: Matilda Andersson / Nyheter24
I över 90 dagar har han suttit inlåst på förvaret i Märsta.
3 av 3
I över 90 dagar har han suttit inlåst på förvaret i Märsta. - Foto: Matilda Andersson / Nyheter24

Utvisningshotade Ali "har gett upp om livet"

Förvarstagne Ali Mansouri väntar fortfarande på Migrationsverkets beslut om ett eventuellt tredje utvisningsförsök. I förra veckan omnämndes han i en riksdagsdebatt som den mest kände iranske asylsökanden i Sverige i dag.


Inlåst på förvaret i över 90 dagar

Ali Mansouri kom till Sverige som politisk flykting från Iran år 2007. Han har suttit på förvaret i Märsta sedan 19 augusti 2011. Nyheter24 träffade honom i mitten av november, i väntan på sitt tredje utvisningsförsök.

Första ansökningsdatum om asyl gjordes den 25 augusti 2007 - första avslaget kom i juni 2008. Ali överklagade i domstol, med utvisningsbeslutet vann i maj 2009 laga kraft.

Den 19 augusti hamnade han på det slutna förvaret i Märsta, den 25 augusti fick han avslag för en ny prövning.

Första utvisningsförsöket gjordes den 26 augusti, det andra gjordes den 23 september 2011.

Därefter kom ett beslut om förlängt förvarstagande. Den 9 november 2011 gjordes en ny asylprövning. Ali har suttit inlåst på förvaret i över nittio dagar.

Ali Mansouri sitter fortfarande inlåst på förvaret i Märsta. Alis kontakt på Asylrörelsen, Foujan Rouzbeh, säger till Nyheter24 att Mansouri mår fruktansvärt dåligt och har gett upp hoppet om livet.

Efter den senast stoppade utvisningen jobbar Alis advokat, tillsammans med Asylrörelsen på att samla bevis inför nästa beslut från Migrationsverket, som väntas komma nästa vecka.

Sista dagen för inlämningen av bevisen är i morgon, den 24 november. Efter det kan advokaten komma att begära förlängd tid och i så fall lämna in handlingarna på måndag nästa vecka.

– Men Ali har sagt att han inte orkar sitta på förvaret i en vecka till. Han har gett upp hoppet om livet och säger själv att han känner sig levande död. Han är rädd för risken att få ett avslag igen. Han visualiserar det som väntar honom i Iran och vet att han i och med ytterligare ett avslag går mot en säker död, säger Rouzbeh.

Omnämnd i riksdagsdebatt

Svensk, iransk och internationell press har under den senaste tiden valt att uppmärksamma Alis fall, enligt Foujan Rouzbeh är han "utan tvekan känd för den iranska regimen som oppositionell aktivist."

I förra veckans interpellationsdebatt mellan Annika Lillemets (MP) och migrationsminister Tobias Billström (M), som handlade om just utvisningar till Iran, blev Ali omnämnd som den mest kända iranske asylsökande i Sverige i dag.

Går på lugnande mediciner

– Sedan någon vecka tillbaka mår han fruktansvärt dåligt. Han får lugnande mediciner och är i princip okontaktbar. Han har blivit mer eller mindre beroende av den medicin som han får av Migrationsverkets läkare, säger Rouzbeh till Nyheter24 och fortsätter:

– Allt han får bevittna som sker på förvaret, med våldsamma tvångsavvisningar och människor som mår så dåligt att de försöker ta livet av sig gör att han mår ännu sämre.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!