Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Offret för Akallarån gärningsman?

Nyheter | 04/03/2009 06:15

Värdetransportkuppen i Akalla 2005 gav 22 miljoner kronor.

Den väktare som i åratal betraktats som offer vid den stora värdetransportkuppen i Akalla 2005 misstänks nu i stället själv ha deltagit i det iscensatta rånet.

22 miljoner kronor försvann vid kuppen och de två väktarna berättade att de blivit prejade och av beväpnade rånare tvingade att lämna över pengarna.

Rätt snart stod det klart att en av männen, i dag 39 år, varit med om kuppen. Han dömdes till sju års fängelse för grovt rån och skulle också betala 46 000 kronor i skadestånd till den nu 33-årige kollegan.

Men enligt åklagaren misstänks offret nu vara gärningsman, skriver Dagens Nyheter.

– Nya uppgifter gör att vi misstänker att han aldrig blev rånad utan, precis som den andre, var med på brottsplanen. säger vice chefsåklagare Henrik Söderman.

Om 33-åringen döms för delaktighet i kuppen betyder det en ny rättegång, och kanske mildare straff, för den tidigare dömde 39-åringen. Han har nämligen inte rånat någon om 33-åringen var hans medbrottsling. I stället handlar det då om brottsrubriceringen grov stöld, och det kräver en ny rättegång.

33-åringen har tidigare ansetts ovanligt olycksdrabbad. På tre år råkade han ut för inte mindre än fem rån, varav ett gav 20 miljoner kronor. Ännu har bara Akallakuppen tagits upp till utredning.

Skrivet av: