Prinsen, Drottningen och Kungen utanför Lundsbergs skola där Carl Philip gick i gymnasiet.
1 av 3
Prinsen, Drottningen och Kungen utanför Lundsbergs skola där Carl Philip gick i gymnasiet. - Foto: Ulf Palm / SCANPIX
Skolinspektionen, Barn- och Elevombudet och polisen utreder nu fall av pennalism på internatskolan Lundsberg.
2 av 3
Skolinspektionen, Barn- och Elevombudet och polisen utreder nu fall av pennalism på internatskolan Lundsberg. - Foto: Ulf Palm / SCANPIX
Lundsberg är en av tre internatskolor i Sverige. Flera kungligheter och adelsmän har varit elever på skolan.
3 av 3
Lundsberg är en av tre internatskolor i Sverige. Flera kungligheter och adelsmän har varit elever på skolan. - Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX

Anställd larmade - fick sparken från Lundsberg

Skolinspektionen har polisanmält missförhållandena på internatskolan.


Lundsberg

Lundsberg är tillsammans med Grennaskolan och Sigtunaskolan riksinternat, vilka får sitt tillstånd direkt från regeringen.

Lundsberg, beläget i Storfors kommun i Värmland, har högstadie och gymnasie där flera kungliga och adliga personer varit elever.

Både Grenna och Sigtuna utreds också av Skolinspektionen för misstanke om våld och trakasserier bland eleverna, skriver SvD.

På onsdagen uppmärksammade SVT Rapport att det kommit in flera anmälningar om hot och våld på internatskolan Lundsberg, vilket gjort att flera tidigare elever hört av sig till Skolinspektionen.

Efter att två före detta anställda i oktober slagit larm om våldsamma maktstrukturer bland eleverna så utreder nu Skolinspektionen, Barn- och Elevombudet och polisen uppgifterna. 

Försökte öka kontrollen, fick sparken

Rektorn för internatskolan ska ha uppmanat de anställda att inte anmäla den pennalism som förekommit.

En rad händelser ska ha inträffat på ett av skolans elevhem, där äldre elever kränkt de yngre. De vuxna försökte få ökad kontroll över hemmet, vilket ledde till att en av dem fick sparken.

Vid flera tillfällen ska de två anställda ha tagit kontakt med rektorn gällande kränkningar och felaktigheter. Efter det ska en av de anställda ha blivit kontaktad av rektorn som bedömt att den anställde inte längre kunde jobba kvar, eftersom att försöket att skapa ordning enligt rektorn skapat oro hos elevernas föräldrar.

Efter endast åtta dagars anställning fick mannen sluta, vilket gjorde att hans kollega tog beslutet att göra detsamma.

"Ovanligt med missförhållanden av den här karaktären"

Efter att de anställda slutat ska Skolinspektionen ha gjort ett oanmält besök på internatskolan och intervjuat både rektorn och representanter för elevhemmen.

– Det är ovanligt att vi får uppgift om missförhållanden av den här karaktären. Det pekar på ett system som tillåter kränkande behandling och där de vuxna blundar, säger Carina Abréu, avdelningschef vid Skolinspektionen, till SvD.

Skolinspektionen har bedömt några av uppgifterna om våld på elevhemmet som så allvarliga att de gjort en polisanmälan.

– Jag har inte under mina tre år på myndigheten varit med om att vi behövt göra en polisanmälan, säger Carina Abréu till SvD.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.