Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Veckans inne- och utelista

- 25/11/2011, 15:21 -
1 av 4

Janerik Henriksson/Scanpix

Sverige
2 av 4

Sverige

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Brandeby som Kurt Olsson.
3 av 4

Brandeby som Kurt Olsson.

Tomas Oneborg/SCANPIX

Tahrirtorget har återigen fyllts av missnöjda människor som vill se förändring i landets styre.
4 av 4

Tahrirtorget har återigen fyllts av missnöjda människor som vill se förändring i landets styre.

Khalil Hamra / AP

VECKA 47: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 47:

INNE

1. Mångfald

SD har landsdagar och går som tåget i opinionen, de svenska medierna har skrämmande få personer med flykting- och invandrarbakgrund och i storstäderna blir avståndet mellan de fattiga som bor i förorterna och de mer välbeställda i innerstaden allt större. Mångfald är fantastiskt bra, rent kvalitativt, och att värna den - och mångkulturen - är viktigare än någonsin. På Nyheter24 har vi bestämt oss för att bli ännu vassare på det här och vi hoppas få med oss fler. Mångfald må vara ett lite tråkigt utnött ord men är extremt inne.   

2. Den arabiska vårens uthållighet

Många ser det som ett bakslag att demokratin tycks ha så långt kvar i den arabiska vårens revolution men det finns också en annan sida, en oerhört viktig sida. Det är att folket inte ger upp trots motgångarna, att viljan till förändring tycks så stark att inte ens ännu mer våld, ännu mer odemokratiska styren, ännu mer fattigdom, kan trycka ner den arabiska våren. Det är inne med förändring, hela 2011.

3. Mona Sahlin

Hon vet hur man stjäl rampjuset, Mona. I senaste numret av Novell påminner hon inte bara om att hon har bättre musikkoll och smak än i princip alla de andra partiledarna, hon passar även på att kalla Reinfeldts politik lika trivial som hans musiksmak (Da Buzz) och dra undan mattan för den redan mycket vinglige Håkan Juholt. Sahlin märks, så fort hon uttalar sig, och därför är hon inne.

4. Danne och Bleckan

På SVT Play följer vi numera slaviskt dokumentärserien om Danne och Bleckan och deras tatueringsstudio, uppväxt, familjerelationer och drömmar. Det är berörande, roligt, avslappnat och allvarligt. Dessutom ska SVT ha extra beröm för att de gör rena webbformat med kvartslång avsnitt utan att överhuvudtaget tumma på kvalité. Bra grej. Inne. 

5. Lasse Brandeby

Vi minns, liksom alla andra, Lasse Brandeby framför allt för Kurt Olsson. Men vi minns honom också för att vi inte kan minnas att han någon gång gjorde något riktigt osympatiskt. Det är sympatiskt. Vila i frid, Lasse.

UTE

1. Ryssland

Mindre och mindre demokratiskt, mer och mer centraliserat kring Putin och Medvedev. Nu också med ett upprivet START-avtal om kärnvapen och lagförslag om att ta ifrån homo-, bi- och transsexuella deras yttrande- och tryckfrihet. Rysslands utveckling går i fel riktning, det är omodernt, oroande och inte ett dugg härligt just nu. Helt enkelt ute.

2. Hemliga partibidrag

Det spelar ingen roll vem, hur, när, spelar ingen roll vilka partier som fått vad av vem, vem som har fått mest eller vem som fått minst, eller av vilken anledning. Läget är ändå, alldeles aavsett vad, såhär: Det är ett jätteproblem för Sverige att vi tilllåter hemliga partibidrag och det möjliggör inte bara korruptionsliknande upplägg utan tillintetgör också tilliten till politikerna och partierna. Få saker skadar förtroendet för våra riksdagspartier mer än det faktum att flera av dem vägrar tala om vem som finansierar dem. De tär skamligt, pinsamt och ovärdigt en modern demokrati.