Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
415
reaktioner idag

Elallergikern kan göra halva Mora mobillöst

Nu vill Kommun tvinga mobiloperatörerna att rikta om sina master.

för att kommunen ska tvinga mobiloperatörerna att rikta om sina master...

Elallergiker i protest mot elsamhället. En man i Mora har i flera år kämpat...

vilket nu kan komma att leda till att delar av kommunen blir utan mobiltäckning och hamnar i teveskugga.

MORA. En man som säger sig vara elallergiker kan komma att göra så att delar av Mora kommun blir utan mobiltäckning och teve.

Miljökontoret vill nämligen tvinga mobiloperatörer och det statliga bolaget Teracom att genom att rikta om sina master skapa en strålningsfri zon. Det trots att inget vetenskapligt stöd finns som säger att människor blir sjuka av mobilmaster, skriver DN.

Elallergikern, som bor i ett samhälle utanför Mora och ibland klär sig i en dräkt med silvertyg som avskärmar el, har i flera år klagat på ryggproblem, huvudvärk och stickningar i hjärtat - vilket han menar beror på överkänslighet mot just el. Han hävdar att hälsoproblemen ökat i samband med utbyggnaden av mobilnätet.

Stora delar av kommunen kan bli utan mobiltäckning

Mannens ärende, som pågått i flera år och sammanlagt innefattar 140 handlingar, ska ha kostat skattebetalarna hundratusentals kronor.

Om förslaget klubbas igenom nästa månad så kan det leda till att delar av kommunen blir utan teve och mobiltäckning.

– Beslutet som kommunen tänker fatta är inte grundat på vetenskaplig evidens. Det finns ingen känd biologisk mekanism för hur en så låg nivå på exponering som mobilbasstationer sänder ut skulle ge några hälso­effekter, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet, till DN.

Men i Mora Kommun så vill man ta det säkra före det osäkra. Miljöinspektören Niklas Sjödin menar att det kan finnas någon liten biologisk effekt som de inte känner till, och därför vill man sänka antalet nanowatts ner till en tiotusendel av den normala nivån. Sjödin tror sig vara säker på att invånarna ska kunna använda sina mobiltelefoner ändå, för det har de googlat och läst om i böcker.

Mer:

Störs av varg som inte finns