Läkarna samlade utanför rättssalen på måndagen.
1 av 2
Läkarna samlade utanför rättssalen på måndagen. - Foto: Ghassan Dhaifs Twitter.
Kung Hamad och Cherif Bassiouni när BICI-rapporten presenterades i förra veckan.
2 av 2
Kung Hamad och Cherif Bassiouni när BICI-rapporten presenterades i förra veckan. - Foto: Hasan Jamali / AP

Bahrainläkarna i rätten - möttes av galna anklagelser

Ghassan Dhaif och de andra läkarna var på måndagen i en civil domstol där åklagaren lade fram nya bevis - automatvapen och svärd.


Detta har hänt i Bahrain

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer (såsom svenske medborgaren Sheikh Mohammed Habib Al-Muqdad) slås ned hårt. Men människor från alla läger demonstrerar för mänskliga rättigheter i landet.

Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under året har både nationella och internationella människorättsorganisationer rapporterat om flera fall av tortyr och andra övergrepp.

Vid flera tillfällen den senaste tiden har unga män dött i demonstrationer och fått fler och fler människor att återigen protestera på gatorna i landet. Det har dock ännu inte nått upp till det antal människor som var ute och protesterade i februari och mars.

Straffen mot läkarna i Bahrain har blivit en världsnyhet. Både den amerikanska regeringen och EU har uttryckt stark oro över straffen och uppmanat Bahrain till rättvisa och transparenta rättegångar.

Nyheter24 har flera gånger tidigare rapporterat om svenske medborgaren Sheikh Mohammed Habib Al-Muqdad som också överklagat sin dom och som vittnat om tortyr.

MANAMA. På måndagen tog en civil domstol upp fallet med de 20 läkare som tidigare dömts för bland annat för att ha ockuperat sjukhus och försökt störta regimen i Bahrain. De dömdes till flera års fängelse i en militärdomstol tidigare i år.

Nyheter24 har tidigare intervjuat läkaren Ghassan Dhaif som dömdes till 15 års fängelse och var en av de som var i rätten i dag.

Flera människorättsorganisationer och journalister hade samlats i rättegångssalen. Där bjöds på galna bevis som tidigare inte visats upp i fallet.

Åklagaren tog in lådor med Kalashnikov-gevär som läkarna påstods ha använt sig av och även ett antal svärd. Försvaret protesterade dock mot användningen av bevisen som inte registrerats på förhand och de därför inte kunnat ta del av.

– De där bevisen är fabricerade, säger den åtalade läkaren Fatima Haji till CNN:s utsände Mohammed Jamjoom, enligt  Jamjooms Twitter.

Pressen är stor på den civila domstolen efter att rapporten från BICI-kommissionen bekräftat att läkarna utsatts för tortyr i fängelset, precis som Ghassan Dhaif tidigare vittnat om.

Sveriges läkarförbund har genom World Medical Association anslutit sig till kritikerna mot rättsprocessen.

– Den här processen har lämnat en hel del övrigt att önska kan man lugnt säga, säger Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, till Nyheter24.

De vill se en rättvis rättegång där läkarna har möjlighet att bemöta anklagelserna.

Efter att rätten först tagit paus meddelades det sedan att rättegången skjuts upp och fortsätter den 9 januari.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.