Fredrik Reinfeldts regering har inte stöd i riksdagen.
1 av 2
Fredrik Reinfeldts regering har inte stöd i riksdagen. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Thomas Eneroth (S) är kritisk mot att regeringen hör över riksdagen.
2 av 2
Thomas Eneroth (S) är kritisk mot att regeringen hör över riksdagen. - Foto: FREDRIK PERSSON

Utförsäkringsreglerna ändras inte - trots riksdagsmajoritetens vilja

Regeringen ändrar inte 180-dagarsregeln trots att den saknar stöd i riksdagen.


STOCKHOLM. En majoritet i riksdagen tycker att regeringen ska ändra de hårda reglerna för när sjuka ska tillbaka i arbete.

Det är den uppmärksammade 180-dagarsregeln som handlar om att sjuka prövas mot hela den vanliga arbetsmarknaden efter sex månader.

– Det är ett ovanligt ställningstagande eftersom vi är vana vid att en regering oftast fullföljer riksdagens beslut men här är det uppenbarligen viktigare för regeringen att fortsatt ha kvar tuffa regler i sjukförsäkringen, säger Thomas Eneroth, socialdemokrat och vice ordförande i riksdagens Socialförsäkringsutskott, till Sveriges Radio.

När en majoritet i riksdagen körde över regeringen i somras i ett utskottsinitiativ krävde man att den hårda regeln skulle ändras. Men eftersom ett sådant initiativ inte tvingar regeringen att följa riksdagen på samma sätt som andra riksdagsbeslut så svarade regeringen med att låta Försäkringskassan utreda frågan.

Från Sverigedemokraternas sida har Erik Almqvist hävdat att regeringen medvetet skjuter på beslutet.

– Jag har svårt att tolka det på något annat sätt faktiskt. Vi gav väldigt tydliga direktiv till regeringen på hur vi vill förändra prövningen mot arbetsmarknaden så att folk som är för sjuka för att arbeta inte ska bli utskrivna. Men regeringen verkar ha tolkat det som att regeringen ska göra en översyn och själva någon gång i framtiden landa i en slutsats om hur man vill gå vidare. Det är inte alls så som det är sagt, säger Erik Almqvist, till Sveriges Radio.

Under tisdagen kommer frågan att tas upp på utskottet innan det justeras på torsdag. Därefter bestäms det om frågan den 12 december.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.