Fredrik Wallin är ny chef på häktet i Flemingsberg. Han meddelar att de anställda under rättegången kommer ha möjlighet att få prata med psykolog om de vill.
1 av 3
Fredrik Wallin är ny chef på häktet i Flemingsberg. Han meddelar att de anställda under rättegången kommer ha möjlighet att få prata med psykolog om de vill. - Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX
Den sista bilden innan Ljungström går till attack.
2 av 3
Den sista bilden innan Ljungström går till attack. - Foto: Polisens förundersökning / SCANPIX
Karen alldeles innan attacken.
3 av 3
Karen alldeles innan attacken.

Häktesmordet i rätten - psykologer kallas in för kollegorna

Nu inleds rättegången efter dödsmisshandeln på häktet i Flemingsberg. Samtidigt kallar Kriminalvården in extrapersonal för att ta hand om Karen Gebreabs före detta kollegor.


Var inte psykiskt störd

På tisdagen konstaterades det i ett utlåtande från Södertälje tingsrätt att Eric Ljungström inte led av en allvarlig psykisk störning när han misshandlade Karen Gebreab till döds den 3 oktober.

Detta innebär att han vid fällande dom kan dömas till fängelse.

STOCKHOLM. På torsdagen inleddes rättegången mot 28-årige Eric Ljungström som står åtalad för mordhäktesvakten Karen Gebreab, 24. Samtidigt fortsätter arbetet på häktet i Flemingsberg där hon mördades.

Häkteschefen Agneta Kempe valde att lämna sitt uppdrag i kölvattnet efter händelsen och nu är det kriminalvårdschefen Fredrik Wallin som har ansvaret. De har kallat in extra psykologer för att hjälpa de anställda nu när allting rullas upp återigen.

– Jag är helt övertygad om att känslorna väcks igen, därför har vi kallat in hela vår debriefingorganisation så att det till exempel ska finnas en psykolog att prata med för de anställda, säger Wallin till Nyheter24.

Han meddelar att de följer rättegången genom att regionkansliet skickar två säkerhetskonsulter som ska närvara.

Ska jobba med flera barriärer i säkerhetsarbetet

Det har kommit mycket kritik från fackföreningar efter händelsen, framför allt mot att häktesvakterna i allt högre utsträckning arbetar ensamma. Detta blev aktuellt igen sedan en vakt misshandlats blodig av en intern på arresten i Flemingsberg den 23 oktober.

Kriminalvårdens interna utredning kom dock fram till att det inte ska införas något förbud mot ensamarbete. I stället handlar det om att säkra upp med flera steg i säkerheten så att en intern likt Ljungström inte ska kunna göra något liknande igen.

– Vi ska ha olika barriärer, missar man en måste det finnas flera ytterligare stationer. Det är mycket så vi måste jobba med rutinerna, säger Fredrik Wallin.

Kan domen på något sätt påverka hur ni jobbar i framtiden?

– Nej, det påverkar inte våra rutiner, vi har redan gjort en utredning. Men givetvis kommer vi att läsa domen.

Det var den 3 oktober i år som Ljungström misshandlade Gebreab med knytnävarna och batong, så mycket att hon avled.

Övervakningsfilmerna från händelsen har spelats upp inför rättegången och den åtalade ska inte ha rört en min samtidigt som hans advokat var tvungen att titta bort på grund av de makabra scenerna.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!