Tisdag 25 Jan
Stockholm

Syskonparet får stanna i Sverige

Migrationsverket har vägt in ny information och beslutat att syskonen får stanna i Sverige.
Migrationsverket har vägt in ny information och beslutat att syskonen får stanna i Sverige. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Syskonen Deymond och Hiyab får stanna i Sverige. Det meddelade Migrationsverket på fredagseftermiddagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hiyab, 3, och Deymond, 5, från Eritrea hittades övergivna i en lägenhet och hamnade hos fosterföräldrar i Boden. Sedan dess har de hotats av utvisning till Italien, trots att de inte har någon anknytning till landet över huvud taget.

Men i dag beviljades syskonen permanent uppehållstillstånd av Migrationsverket.

– Ibland är det svårt att jobba på Migrationsverket och ibland lätt. I dag var det lätt. Barnen i Boden får permanent uppehållstillstånd, säger Johan Rahm, presschef på Migrationsverket, till Aftonbladet.

Migrationsverket vill inte kommentera beslutet i detalj, men säger att de vägt in ny information och kommit fram till att det räcker för att barnen ska få uppehållstillstånd.

Syskonen har bott hos Therese och Jens Nilsson under tiden. Therese tror att Migrationsverket kan ha ändrat sig med anledning av det läkarintyg familjen lämnade in om Deymonds autistiska tillstånd.

– Läkaren skrev ett intyg om hur viktigt det är för Deymond att stanna i Sverige och hur det viktigt det är att han inte ska slitas upp från sin familj. Jag vet inte vad som har varit avgörande men vår advokat har i alla fall gjort ett fantastiskt jobb, säger Therese Nilsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela