Den 29-årige julruschbombaren, Taimour Abdulwahab.
1 av 2
Den 29-årige julruschbombaren, Taimour Abdulwahab. - Foto: Privat
Enligt två vittnen ska en man med en kamera befunnit sig på platsen direkt efter självmordsbombaren sprägde sig själv.
2 av 2
Enligt två vittnen ska en man med en kamera befunnit sig på platsen direkt efter självmordsbombaren sprägde sig själv. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /SvD /SCANPIX

FBI: "Okänd man på plats efter bomben"

40 personer kunde ha dött när Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i Stockholm förra året.


Signalementet

De två vittnen ger ett samstämmigt signalement: mannen som var drygt 180 centimeter lång hade en professionell kamera med ett cirka 25 centimeter långt objektiv. Han bar svart jacka och blå jeans, var 40 till 45 år och hade mörkt hår eller mössa, skriver SvD.

STOCKHOLM. Än så länge har Säkerhetspolisen (SÄPO) inte offentliggjort vad som hade hänt om Sveriges första självmordsbombare lyckats fullt ut med sin operation. Men enligt undersökningar gjorda av amerikanska FBI kunde mellan 30 och 40 människor ha dött när han sprängde sig själv på Bryggargatan den 11 december i fjol, skriver Svenska Dagbladet.

FBI:s förundersökning visar även att en okänd man var på plats direkt efter bomben. Från SÄPO:s sida hette det dock från början att han "agerade ensam" tills de ändrat sig till att han var ensam "under själva dådet". Men enligt vittnen ska en okänd man ha dykt upp på platsen bara 30 sekunder efter dådet och sedan försvunnit lika snabbt. Den okände mannen ska ha burit på en kamera, med ett långt objektiv, som han under 15-20 sekunder dokumenterade kroppen och sprängladdningarna med.

– Han stod inte ens en meter från den dödes huvud. Mannen hade en professionell kamera med lite längre zoom. Jag tänkte att det var väldigt snabbt som journalisterna var på plats, säger det första vittnet.

Enligt SvD var deras fotograf först på platsen bara tre minuter efter bombdådet. Då ska mannen med kameran redan ha försvunnit.

Förundersökningen visar även att de sprängladdningar Taimour Abdulwahab bar på kroppen var "mycket sofistikerade".

– Enligt vad vi fick veta från det amerikanska expertteamet skulle 30 till 40 personer ha dödats enbart av de sprängladdningar Taimour Abdulwahab bar på, säger en av SvD:s källor.

I självmordsbombarens vita Audi som antändes och började brinna på Olof Palmes gata en från Bryggargatan fanns även där mycket avancerade bomber.

– Bomberna i bilen var professionellt gjorda. Om de exploderat hade de utgjort en stor fara för människor och byggnader, säger en SvD-källa som har informerats om den amerikanska undersökningen.

/
FBI
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.