Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FBI: "Okänd man på plats efter bomben"

- 05/12/2011, 07:50 -
Den 29-årige julruschbombaren, Taimour Abdulwahab.
1 av 2

Den 29-årige julruschbombaren, Taimour Abdulwahab.

Privat

Enligt två vittnen ska en man med en kamera befunnit sig på platsen direkt efter självmordsbombaren sprägde sig själv.
2 av 2

Enligt två vittnen ska en man med en kamera befunnit sig på platsen direkt efter självmordsbombaren sprägde sig själv.

Magnus Hjalmarson Neideman /SvD /SCANPIX

40 personer kunde ha dött när Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i Stockholm förra året.

STOCKHOLM. Än så länge har Säkerhetspolisen (SÄPO) inte offentliggjort vad som hade hänt om Sveriges första självmordsbombare lyckats fullt ut med sin operation. Men enligt undersökningar gjorda av amerikanska FBI kunde mellan 30 och 40 människor ha dött när han sprängde sig själv på Bryggargatan den 11 december i fjol, skriver Svenska Dagbladet.

FBI:s förundersökning visar även att en okänd man var på plats direkt efter bomben. Från SÄPO:s sida hette det dock från början att han "agerade ensam" tills de ändrat sig till att han var ensam "under själva dådet". Men enligt vittnen ska en okänd man ha dykt upp på platsen bara 30 sekunder efter dådet och sedan försvunnit lika snabbt. Den okände mannen ska ha burit på en kamera, med ett långt objektiv, som han under 15-20 sekunder dokumenterade kroppen och sprängladdningarna med.

– Han stod inte ens en meter från den dödes huvud. Mannen hade en professionell kamera med lite längre zoom. Jag tänkte att det var väldigt snabbt som journalisterna var på plats, säger det första vittnet.

Enligt SvD var deras fotograf först på platsen bara tre minuter efter bombdådet. Då ska mannen med kameran redan ha försvunnit.

Förundersökningen visar även att de sprängladdningar Taimour Abdulwahab bar på kroppen var "mycket sofistikerade".

– Enligt vad vi fick veta från det amerikanska expertteamet skulle 30 till 40 personer ha dödats enbart av de sprängladdningar Taimour Abdulwahab bar på, säger en av SvD:s källor.

I självmordsbombarens vita Audi som antändes och började brinna på Olof Palmes gata en från Bryggargatan fanns även där mycket avancerade bomber.

– Bomberna i bilen var professionellt gjorda. Om de exploderat hade de utgjort en stor fara för människor och byggnader, säger en SvD-källa som har informerats om den amerikanska undersökningen.