Onsdag 4 Aug
Stockholm

Ny scanner skiljer kokain från mjöl på nolltid

Kokain och andra droger i pulverform smugglas vanligen bland exempelvis mjöl...
1 av 2
Kokain och andra droger i pulverform smugglas vanligen bland exempelvis mjöl... Foto: Karel Navarro / SCANPIX
där den nya scannern ska kunna halvera analystiden för att skilja drogerna från mjölet.
2 av 2
där den nya scannern ska kunna halvera analystiden för att skilja drogerna från mjölet. Foto: Arnulfo Franco / SCANPIX

Statens Kriminaltekniska Labratorium har investerat fyra miljoner kronor i hopp om att kunna göra snabbare och säkrare analyser vid drogbeslag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Narkotikabeslaget ökar

Första halvåret 2011 visade Tullverkets beslagsstatistik på en ökning i antalet narkotikabeslag. Antalet beslag inom post- och kurirflödet har nästan dubblerats på bara två år.

Främsta ökningen sker av beslagtagen mängd cannabisharts och marijuana. Smugglingen sker främst i postflödet via Malmö och Stockholm, men även i trafiken över Öresundsbron och till Helsingborg.

Källa: Tullverket

Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, investerar i ny teknik för att kunna göra snabbare och säkrare analyser av drogbeslag, i takt med att den illegala droghandeln fortsätter att öka.

Med hjälp av den nya tekniken från Umeåföretaget UmBio hoppas man nu på att kunna halvera analystiden.

Urskiljer en påse kokain bland mjölpåsar

Analysen är en viktig del i brottsutredningar, vilket gör att behovet av snabba och säkra analyser är viktigt för att kunna bekämpa kriminella verksamheter.

SKL har tecknat ett avtal med UmBio till ett värde av fyra miljoner kronor.

– Vår teknik har främst använts för att kvalitetssäkra livsmedel, men tekniken kan analysera alla organiska material, exempelvis droger eller kosttillskott, säger Stefan Nordin, vd på UmBio, i ett pressmeddelande.

Kokain och andra droger i pulverform smugglas vanligen bland exempelvis mjöl. Droger i tablettform smugglas istället med läkemedel och hälsopreparat.

Bildanalys i realtid

UmBio Inspector, ett mobilt system, kan via en avancerad bildanalys i realtid, visa det kemiska innehållet i organiska produkter.

Det beslagtagna drogpartiet placeras på ett rullande band och scannas sedan av med en kamera, vilken registrerar kemiska sammansättningar i varje liten kvadratmillimeter av produkten. Analysen av det kemiska innehållet sker samtidigt som informationen inhämtas av scannern.

Efter att drogerna skiljts ut från övriga produkter så utförs en fortsatt analys. I framtiden hoppas man på att kunna använda tekniken till fler områden inom kriminaltekniken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela