Tisdag 18 Maj
Stockholm

Lesbiskt dödförklarat par utvisas till Irak

Ulrika Westerlund på RFSL menar att Migratiobnsverket flera gånger har fattat beslut enligt fel riktlinjer.
1 av 3
Ulrika Westerlund på RFSL menar att Migratiobnsverket flera gånger har fattat beslut enligt fel riktlinjer. Foto: Krister Larsson / SCANPIX
Migrationsverket har beslutat att utvisa paret, som är dödsförklarade bland annat på grund av sin kärlek, till Irak.
2 av 3
Migrationsverket har beslutat att utvisa paret, som är dödsförklarade bland annat på grund av sin kärlek, till Irak. Foto: Hasan Sarbakhshian / SCANPIX
Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V), har daglig kontakt med kvinnorna.
3 av 3
Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V), har daglig kontakt med kvinnorna. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

De har levt i Sverige i fem år och är livrädda för att öppet visa sin kärlek. Men Migrationsverket vill ha bevis på att de är homosexuella och råder dem att "leva i det dolda" i kurdiska delen av Irak.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"De kan leva diskret"

Att Migrationsverket råder tjejerna att de kan försöka dölja sin läggning är inget unikt.

– Det är en rättsosäkerhet då det finns handläggare som fattar beslut efter fel riktlinjer. Man menar att personerna får "leva diskret", säger Ulrika Westerlund, mediakontakt på RFSL, till Nyheter24.

Hon menar att asylsökande HBT-personer är en av RFSL:s hetaste frågor.

– Migrationsverket sköter inte det här på ett snyggt sätt. Det sker en hög andel fel när det gäller HBT-personer, säger hon och fortsätter:

– Det har föreslagits att de ska vara internflyktingar i en annan del av Irak. I Irak är det olagligt att vara homosexuell. Men Migrationsverket bryr sig inte om det.

Pari och Delsa är ett par som kommer från kurdiska delen av Irak. De bor tillsammans och är kära, men har ingen möjlighet att visa sig öppet tillsammans. De är två unga kvinnor som tvingts fly från sitt land och sin familj, bland annat på grund av deras sexuella läggning. Trots det har Migrationsverket beslutat att utvisa dem.

Den ena kvinnan, Pari, blev som ung bortgift av sin familj till en holländsk man för 25 000 kronor. När hon var gravid försvann mannen och lämnade henne. Föräldrarna ville då gifta bort henne igen till en ny man.

Barnet tillhör pappan, men lever i fosterfamilj i Holland. Via DNA-prov från Sverige har kvinnan fått hjälp att konstatera att det är hennes. Men mer än så kan hon inte göra.

Hon fick hjälp av sin bror att fly landet, vilket senare ledde till att brodern blev mördad. Hon är dödförklarad i Irak, där både systemet och familjen förnekar att hon lever.

Hennes flickvän, Delsa, är enligt utsago varken kvinna eller man. Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V), säger till Nyheter24 att hon har 85 procent manliga hormoner i kroppen, varpå en man i hemstaden ville undersöka vilket kön hon har.

– Hon tillhör en högt uppsatt familj, där har en ännu högre klanledare hotat att våldta henne för att "ta reda på om hon är kille eller tjej". Hon har blivit hotad flera gånger.

Paret kom till Sverige för fem år sedan

Ingen av dem har någonting att återvända till, framför allt ingen familj. Att leva som ensam kvinna i kurdiska delen av Irak är uteslutet. Staten hänvisar till så kallade "kvinnohus", som redan är överfulla.

– Man kan inte skicka tillbaka ensamma kvinnor, för det finns ingen möjlighet för dem att få hjälp i landet, säger distriktsläkaren Håkan Lindström, som mer eller mindre dagligen har kontakt med kvinnorna, till Nyheter24.

Mår fruktansvärt dåligt

När Nyheter24 ber om en intervju med kvinnorna, så tackar de nej. De orkar inte. Båda har gett upp hoppet och väntar nu bara på att Migrationsverket ska komma med ett datum på när dom ska tvingas åka tillbaka.

Läkarundersökningar har visat att Delsa kan lida av en hjärntumör, men det är inte heller något som tagits någon hänsyn till vid utvisningsbeslutet.

Rädda för sina landsmän

Kvinnorna, som egentligen heter något annat, har flera gånger blivit hotade. Bland annat av en man på flyktingförläggningen i Sverige som försökte köra över dem med bil.

– De polisanmälde händelsen, men ingenting hände, säger Lindström och fortsätter:

– Vad som de är mest rädda för i Sverige är landsmän, som inte accepterar homosexualitet.

Migrationsverket ifrågasätter deras sexuella läggning

I förhören hos Migrationsverket har kvinnorna blivit tillsagda att bevisa att de är homosexuella.

– Den yngre tjejen berättade om deras förhållande. Hon visade ett foto på sig själv och flickvännen, men Migrationsverket vill inte tro dem. Det finns inga sätt att bevisa att man är homosexuell, säger Lindström.

Han får medhåll från Kakabaveh.

– Migrationsverket har aldrig trott på tjejerna och deras tillförordnade advokat har inte heller trott på dem.

Riksdagsledamoten berättar hur Migrationsverket ska ha sagt att de kan försöka dölja sin läggning i hemlandet.

– Jag själv är kurd, jag vet att ingen tjej kan bo ensam där. Ingen i samhället ser dig som människa, säger hon till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela