Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Reinfeldt räknar inte med alla - utanförskapet har blivit värre"

- 09/12/2011, 15:54 -
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talar glatt om att utanförskapet minskat - men nu får han kritik för att inte räkna med alla människor i statistiken.
1 av 2

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talar glatt om att utanförskapet minskat - men nu får han kritik för att inte räkna med alla människor i statistiken.

Bertil Ericson / SCANPIX

Gunvor G Ericson (MP) tycker att Reinfeldts uttalande är hänsynslöst.
2 av 2

Gunvor G Ericson (MP) tycker att Reinfeldts uttalande är hänsynslöst.

Bertil Ericson / SCANPIX

Statsministern hävdade att utanförskapet minskar - nu får han kritik från opposition och fack. Varför räknar han inte med de utförsäkrade?

STOCKHOLM. I en DN-intervju hävdar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) bestämt att "det breda utanförskapet" minskat under hans fem år vid makten. Det kan dock vara en sanning med modifikation. Regeringens siffror räknar endast in personer som "uppbär ersättning för ohälsa, arbetslöshet och ekonomiskt bistånd". Inte de som är utförsäkrade, menar oppositionen.

Gunvor G Ericson (MP), gruppledare och ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott, har svårt att förstå Reinfeldts konstaterande.

– Utanförskapet har blivit värre, det är fler som blir helt utförsäkrade, som inte har rätt till någon ersättning, säger Gunvor G Ericson (MP), gruppledare i riksdagen och ledamot i socialförsäkringsutskottet, till Nyheter24.

Vad tycker du i så fall om hans uttalande?

– Det är hänsynslöst att inte räkna med alla.

Efter att artikeln publicerats ringer Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg upp och hävdar att även de utförsäkrade är en del av definitionen för utanförskap.

De som varit tvungna att lämna sjukförsäkringen, de som alltså utförsäkrats, har inte återvänt i den grad som regeringen har hoppats.

Kommunal: Få utförsäkrade återvänder till jobb

Fackförbundet Kommunals rapport som presenterades för en vecka sedan visade att bara en av tio utförsäkrade bland deras medlemmar lyckats återvända till arbetslivet. 57 procent är tillbaka i sjukförsäkringssystemet och 24 procent deltar i någon form av arbetsmarknadspolitiskt program.

– Rapporten pekar på flera allvarliga brister i regeringens kritiserade rehabiliteringskedja. Men framförallt blir det tydligt att vi idag har ett arbetsliv som producerar ohälsa och en arbetsmiljö som inte tillåter att man blir sjuk på riktigt, sa Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett uttalande då.