Vid 31 tillfällen har räddningstjänst rykt ut för att släcka bränder i Lomma kommun.
Vid 31 tillfällen har räddningstjänst rykt ut för att släcka bränder i Lomma kommun. - Foto: Scanpix/ drago Prvulic

Polisen maktlös när Lommapyromanen slog till igen

Över 30 bränder har har anlagts i Lomma men polisen tar ändå inte hjälp av kollegorna som satte tid Gryningspyromanen.


Inget samarbete i Skåne

Skånepolisen lyckade tillslut sätta dit "Gryningspyromanen" - Ulf Borgström - efter att han hånade och gäckade polisen i flera år. Men kort efter Borgström fick sin dom drabbades Skåne av en ny våg av bränder. Sedan i juli har över 30 bränder anlagts i Lomma kommun.

Fem månader senare har den lokala polisen fortfarande inga misstänkta och de har inte hört av sig till sina kollegor som satte dit Gryningspyromanen.

LOMMA. "Vi kollar på ett antal personer".

Mer än så vill kriminalkommissarie Mikael Ramsbjer inte säga om vilket håll de riktar sina misstankar. I somras, bara några veckor efter att Gryningspyromanen - Ulf Borgström - dömts till åtta års fängelse, startade en ny våg av anlagda bränder i Skåne.

Fem månader och 31 bränder senare har polisen fortfarande inga misstänkta för brotten.

– Ja, det är allvarligt och bekymmersamt. Trots att vi har en ökad bevakning från polis, kommunen och privata så fortsätter det här, säger Mikael Ramsbjer till Nyheter24.

Den lokala polisen i mellersta Skåne, som utreder bränderna, har inte heller tagit hjälp av sina kollegor som till slut fick fast Gryningspyromanen.

– Vi anser att vi har den kompetensen här redan. Där hade man redan en utpekad person från början. Nu har vi inte det och det kan röra sig om flera personer.

Så ni kommer inte kontakta era kollegor?

– Givetvis är vi öppna för det och vi är inkopplade med olika underrättelsesektioner i bland annat Lund där vi hämtar information, men vi har inget fördjupat samarbete.

Den 31:a branden ägde rum på söndagen vid niotiden på kvällen när ett vindskydd på stranden vid Lomma Saltsjöbadsväg fattade eld. Men räddningstjänsten var snabbt framme och kunde släcka branden. Enligt ett vittne som polisen har pratat med sågs en man på cykel vid det aktuella tillfället.

– En person kom cyklande från branden i hög hastighet men den här personen såg honom på långt håll och signalementet är svagt, säger Mikael Ramsbjer och konstaterar:

– Vi har inga misstänkta för tillfället.

/
Eld
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!