Katrin Zytomierskas har ett ansvar som arbetsgivare hävdar fackförbundet Unionen.
1 av 2
Katrin Zytomierskas har ett ansvar som arbetsgivare hävdar fackförbundet Unionen. - Foto: All over press/EEROBILD
Här är det inlägget som Finest.se plockade bort.
2 av 2
Här är det inlägget som Finest.se plockade bort. - Foto: Faksimil Finest

Facket: "Katrins blogginlägg kan få oerhörda konsekvenser"

Katrin Zytomierskas tar inte sitt ansvar som arbetsgivare menar fackförbundet Unionen.


Utdrag från blogginlägget

Så här skrev Katrin Zytomierska på det nu borttaggna blogginlägget.

"Vår barnflicka har rymt. Hon gjorde det för ett tag sedan men jag har inte velat säga något då jag inte har vetat hur jag ska ställa mig det hela"

"Jag skriver det här inlägget för att folk ska få veta vilket svin den här människan är. Jag litade på henne och hon svek mig. Jag hoppas att hennes chef på kinakrogen tar tillbaka henne och att hon resten av sitt liv kommer att servera yakiniku för 1500 kronor i månaden. Jag önskar henne allt ont och jag kommer aldrig tillåta henne ett liv i Sverige"

"Hör jag att hon kommit till Sverige för jobb så kommer jag att sätta stopp för det. Jag har gjort det förr och jag gör det med lätthet igen".

STOCKHOLM/LOS ANGELES. Inför valet 2010 var Katrin Zytomierska ett av Moderaternas ansikten utåt för RUT-avdraget.

Nu är Zytomierska polisanmäld för olaga hot efter att hon svartmålat och hängt ut sin barnflicka på bloggen med namn och bild samt texten "Wanted dead or alive".

– Vi tycker naturligtvis inte att det här är okej. Speciellt inte som det står med "dead or alive", säger Gunilla Bäcklund, ombudsman på fackförbundet Unionen, till Nyheter24.

"Inte okej att hämnas på det sättet"

Enligt Gunilla Bäcklund har Katrin Zytomierska, enligt svenska regler, ett ansvar som arbetsgivare att se till och efterforska vad som har hänt med hennes barnflicka. Men eftersom Katrin Zytomierska för tillfället bor i USA gäller andra regler.

– Att hämnas på den anställde på det här sättet är inte okej. Det går inte att sitta och gissa vad som hänt och sedan anklaga henne även om det är ett svek och hon har rymt, säger hon och fortsätter.

– Konsekvenserna blir oerhörda. Hur lätt blir det för henne att få jobb efter det här?

Moderaternas ansikte utåt inför valet

Inför valet 2010 lanserade Moderaterna Katrin Zytomierska på hemsidan Let Love Rule, där hon bland annat intervjuade partisekreteraren Sofia Arkelsten om ROT- och RUT-avdraget. I en av intervjuerna pratar de om hur man kan göra skatteavdrag för just barnflickor.

När Nyheter24 försöker nå Sofia Arkelsten via hennes pressekreterare Henrik Hedberg pekar han på att det var Moderaterna Stockholm som "engagerade Katrin" inför valet. Han menar också att Katrin Zytomierska bara intervjuade Sofia Arkelsten och därför inte kommer svara på några frågor. 

– Menar du att jag ska fråga om Sofia Arkelsten tänker låta sig intervjuas av henne (Katrin) igen? Den frågan tycker jag inte är relevant att ställa till Sofia Arkelsten, säger Henrik Hedberg till Nyheter24.

Moderaterna Stockholms kommunikationschef Elisabet Somp hävdar att de inte längre samarbetar med Katrin Zytomierska.

– Vi har inga kommentarer kring hennes privatliv, säger Elisabet Somp till Nyheter24.

Kan ni tänka er att samarbeta med henne igen?

– Vi har inga planer på att samarbeta med henne igen. Jag har inga kommentarer om henne som person. Jag har fullt förtroende för de rättsinstanser vi har i det här landet.

På fackförbundet Unionen hanterar de konflikter mellan arbetsgivare och anställda dagligen. Och som ombudsman vet Gunilla Bäcklund att det alltid finns två versioner av vad som har hänt i en konflikt.

– Jag tycker inte att det är att ta sitt arbetsgivaransvar, säger Gunilla Bäcklund till Nyheter24.

Är det ett stort problem att hon sprider en bild till hundratusentals besökare på bloggen och barnflickan inte får någon chans att försvara sig?

– Ja, så är det och det är klart att det kan vara ett problem för henne, säger Gunilla Bäcklund.

I efterhand ha Finest.se plockat bort Katrin Zytomierskas blogginlägg om barnflickan. Hon har även plockat bort bilden på barnflickan med texten "Wanted dead or alive".

Men i stället har hon lagt upp en ny bild på vad som ser ut att vara en nakenkatt med barnflickans huvud inklippt på djurkroppen.

"Den enda som kan polisanmälan mig för den här bilden är personen i fråga, dvs ****** *******, så ni andra kan spara lite tid. Detta är bara "uthängning" and I love it. You know it." - skriver hon på sin blogg.

Nyheter24 har sökt Katrin Zytomierska för en kommentar.

Nyheter24 har sökt Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag. De menar dock att de inte har tid att svara på några frågor och hänvisar till Svenskt Näringsliv. Också de avböjer att kommentera Zytomierskas agerande som arbetsgivare.

/
/
/
/
Hot
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.