Anna Troberg menar att politiker är "ovetande" och upprepar inövade mantran från branschorganisationer.
1 av 3
Anna Troberg menar att politiker är "ovetande" och upprepar inövade mantran från branschorganisationer. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Hon riktar bland annat kritik mot Johan Pehrson (FP) efter debatten i SVT Agenda.
2 av 3
Hon riktar bland annat kritik mot Johan Pehrson (FP) efter debatten i SVT Agenda. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Ipred-lagen trädde i kraft år 2009, men hittills har ingen blivit dömd.
3 av 3
Ipred-lagen trädde i kraft år 2009, men hittills har ingen blivit dömd. - Foto: Marc Femenia / SCANPIX

PP:s Troberg riktar skarp kritik mot "ovetande politiker"

Anna Troberg menar att politikerna inte själva sätter sig in i ipred-lagen, utan fortsätter upprepa branschorganisationernas talan.


Ipred-lagen

"Piratjägarlagen" eller "fildelningslagen" är andra namn för Ipred-lagen, som är till för skydd mot immateriella rättigheter. Lagen gör att upphovsrättsinnehavare, som exempelvis skivbolag eller ljudboksföretag, har rätt att i domstol kunna begära ut identiteten bakom en ip-adress, som misstänks för olaglig fildelning.

Sveriges riksdag röstade igenom lagen i februari 2009, och den trädde i kraft i april samma år.

Lagen baseras på EU-direktivet IPRED från 2004.

På onsdagen debatterade piratpartiets och Nyheter24:s bloggare, Anna Troberg mot folkpartisten Johan Pehrson i SVT Agenda om upphovsrättslagen. Nu riktar hon skarp kritik mot övriga partiers okunnighet när det kommer till ipred-lagen.

"Ovetande politiker som duktigt rapar upp de argument man fått att upprepa till dödagar oavsett hur världen runt omkring ser ut", skriver hon på sin blogg.

"Piraternas paradis"

Företrädare för kultur- och dataspelsbranschen skrev för knappt två veckor sedan ett debattinlägg på SvD Brännpunkt att "Sverige är fortfarande piraternas paradis." Representanter för Svenska Förläggareföreningen, Sveriges Biografägare, Sveriges Filmdistributörer, Svenska Musikförläggareföreningen, Scandinavian On Line Video med flera skrev under inlägget som menade att musiker, filmskapare, spelkonstruktörer och författare fortfarande är lika oskyddade som innan ipred-lagen kom till, eftersom att ingen hittills har dömts för olaga fildelning.

Troberg valde att replikera i SVT Agenda. Hon frågade "hur långt politikerna och organisationerna är beredda att gå för att stoppa fildelningen och ifall Sverige håller med systerorganisationerna i USA?"

Piratpartisten syftar till att politikerna svarar för branschorganisationernas intressen, utan att själva sätta sig in i området.

Hon ställde också frågan ifall "upphovsrättsindustrin inte har ett visst samhällsansvar, när det kommer till att tänja på rättigheter för den egna viljans skull?".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.