trots det får han inte flytta till det judiska vårdhemmet i Göteborg.
1 av 3
trots det får han inte flytta till det judiska vårdhemmet i Göteborg. - Foto: Bertil Persson / SCANPIX
Malmö stad har gång på gång gett avslag till mannen, som nu bor på ett gruppboende för dementa.
2 av 3
Malmö stad har gång på gång gett avslag till mannen, som nu bor på ett gruppboende för dementa. - Foto: Bertil Persson / SCANPIX
93-åringen lider av hemska minnen från Förintelsen...
3 av 3
93-åringen lider av hemska minnen från Förintelsen... - Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Plågas av Förintelsen - nekas flytt till judiskt hem

Trots att 93-åringen lider av traumatiska minnen från andra världskriget så säger Malmö stad nej.


Ensam med judisk bakgrund

Innan 93-åringen flyttade in på det nuvarande gruppboendet för dementa i Malmö så blev han erbjuden en plats på ett boende med en avdelning inriktat på judiskt boende, skriver Skånskan.

Anledningen till att mannen tackade nej var för att det inte bodde några andra med judisk bakgrund på den avdelningen, eftersom att man precis ändrat inriktning.

MALMÖ. Den 93-årige mannen lider av hemska minnen från Förintelsen. Men trots det får han inte flytta till ett judiskt vårdhem som specialiserat sig på just den problematiken.

Det judiska Neuberghska hemmet ligger i Göteborg, men Malmö stad menar att mannens behov kan tillgodoses i hemstaden, där han för närvarande bor på ett boende för dementa.

Personalen på boendet i Göteborg är vana vid att bemöta människor som lider av minnen från Förintelsen. 93-åringen har dessutom flera vänner och bekanta på Neuberghska hemmet, som han menar tillgodoser både hans kulturella och religiösa behov.

Malmö stad avslog begäran

Malmö stad menar dock att han inte behöver bo på Neuberghska vårdhemmet i Göteborg utan att han kan "tillförsäkras en skälig levnadsnivå" på hemmet i Malmö, skriver Skånskan.

Två gånger har 93-åringen överklagat och fått avslag. I domen i kammarrätten påpekar man att han har beviljats särskilt boende i Malmö, och menar att han kommer att få en skälig levnadsnivå i hemstaden. Det ska därför inte finnas någon anledning till att ge honom särskilt boende på Neuberghska hemmet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.